Pasta Tom Yam

12112008001

 Pasta Tomyam dengan Ikan Salmon

Ini bukanlah tomyam yang “authentic” sebab selain dari kiub tomyam, Mak Long tak ada bahan wajib untuk tomyam seperti daun ketumbar dan daun limau purut. Tapi Mak Long buatlah juga sebab dah teringin nak makan tomyam.

Bahan-bahannya

75 g pasta spaghetti (di patah dua)

1 biji bawang besar (dikupas dan potong baji)

1 biji lobak merah (dikupas dan potong nipis)

3 helai daun kobis (basuh dan hiris nipis-nipis)

3 tangkai batang celery

2 batang serai dititik

3 biji cili padi dititik

1 ketul stok kiub Tomyam Maggi

1 potong filet ikan salmon (dipotong kiub)

campuran makanan laut (sotong, udang)

Hidangan 2 orang

Didihkan air dalam periuk  dan masukkan kiub tomyam. Masukkan karot, bawang besar, serai, cili dan spaghetti. Apabila spaghetti kembang, masukkan kobis, ikan dan makanan laut. Didihkan 3-4 mint lagi.

Rasa garamnya. Hidangkan segera.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Soup

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s