Monthly Archives: December 2008

Petua pemakanan untuk kencing manis – Bhg 2

Maaf lah sebab lama tertangguh untuk menyambung topik ini. Baik, sebagaimana Mak Long sebut tempoh hari, petua asasnya adalah:

BERPANTANG GULA, KURANGKAN KARBOHIDRAT DAN LEBIHKAN LEMAK

A) BERPANTANG GULA

Ini bukan sahaja terhad kepada gula tebu, gula kastor, gula melaka dan madu. Ia juga termasuk sebarang gula tersembunyi yang terdapat dalam produk makanan yang dipakejkan. Baca kandungan bahan yang disenaraikan pada label produk dan awasi sebarang bahan yang berasaskan gula seperti maltose, sucrose, fructose atau apa sahaja yang berakhir dengan -ose. Awasi juga gula yang terdapat dalam sos dan kicap. Kebanyakan kicap dan sos buatan Malaysia mengandungi kandungan gula yang tinggi. Mak Long gantikan sos tomato dengan menggunakan tomato puri/passata yang dicairkan dengan sedikit air panas. Gunakan kicap jenama Kikkoman kerana jenama ini tidak menggunakan gula.

B) KURANGKAN KARBOHIDRAT

Karbohidrat yang perlu dielakkan sama sekali adalah makanan yang mempunyai kandungan karbohidrat paling tinggi seperti tepung, roti, jenis ubi seperti ubi kentang dan ubi kayu, pulut dan nasi. Malangnya makanan ini jugalah makanan ruji kita. Pernah Mak Long berbincang mengenai perkara ini dengan keluarga Mak Long, mereka berkata, “Habis kalau tak makan nasi nak makan apa?”.

Masya Allah. Tuhan itu Maha Kaya. Dunia ini dijadikanNya luas. Banyak lagi rezeki Allah yang halal atas muka bumi ini yang boleh kita jadikan makanan. Insya Allah, Mak Long akan senaraikan beberapa alternatif yang kita boleh gunakan untuk menggantikan nasi/roti. Antaranya adalah nasi tiruan yang Mak Long baru saje poskan beberapa hari lepas. Beberapa resepi yang Mak Long dah poskan pun sesuai untuk kencing manis.

Selain dari itu kebanyakan sayuran hijau dan kekacang yang kita makan juga sesuai untuk pesakit kencing manis.

C) LEBIHKAN LEMAK

OK disini Mak Long berbeza dengan pandangan konvensyenel kerana lemak yang Mak Long maksudkan adalah lemak asli yang tepu. Ini termasuklah lemak binatang, mentega (butter); minyak sapi, susu penuh krim, lemak keju dan minyak kelapa. Asasnya sebarang lemak yang tidak mengalami proses yang berlebihan adalah lemak sesuai untuk pemakanan pesakit kencing manis. Untuk memasak Mak Long banyak gunakan mentega atau minyak sapi. Oleh kerana Mak Long agak sukar mendapatkan minyak kelapa, Mak Long gunakan minyak kacang tanah untuk menggoreng minyak dalam.

Lemak yang tidak sesuai adalah lemak majerin, susu skim, minyak jagung, minyak bunga matahari dan minyak lain yang melalui proses yang rumit untuk sampai ke dapur kita.

Mak Long pasti ramai yang tidak percaya dan tidak bersetuju dengan apa Mak Long tuliskan. Pasti juga ramai doktor yang akan menyanggah petua Mak Long ini. Mak Long hampir boleh dengar pertanyaan-pertanyaan yang sedang mungkin diajukan:

Lemak tepu? what about my cholesterol? Takkanlah apa yang kita belajar selama ini salah? dan sure banyak lagi soalan.

Silalah ajukan komen, insya Allah kita boleh bincang. Sebelum tu Mak Long tinggalkan pembaca dengan bacaan-bacaan lanjut disini.

Petua Pemakanan untuk kencing manis – Bhg 1

Petua Pemakanan untuk kencing manis – Bhg 3

Advertisements

24 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Tips

Onion bhajiyas

22012007001122012007003

Hidangan onion bhaji ini sesuai untuk pesakit kencing manis kerana Maklong gunakan tepung kacang kuda yang kandungan karbohidratnya lebih rendah dari tepung gandum. Ia sesuai dihidangkan sebagai kudapan waktu petang atau sebagai sarapan pagi.

Bahan-bahannya:

1 biji bawang besar (dikupas dan dihiris separuh bulat)

4 sudu besar tepung besan (kacang kuda)

1 biji  telur

2 sudu besar air

secubit garam dan lada sulah

minyak untuk menggoreng

Hidangan 2 orang

Gaulkan bawang dengan tepung kacang kuda. Masukkan garam dan lada sulah. Pecahkan telur dan masukkan dua sudu besar air dan kacau rata. Goreng dalam minyak dalam seperti jemput-jemput. Hidangkan panas-panas.

1 Comment

Filed under Breakfast, Diabetic-friendly, Starter, Vegetable

Nasi Tiruan – sesuai untuk kencing manis

19012007

Nasi tiruan? Tengok gambar nampak macam nasi kan? Bagi mereka mengalami penyakit manis atau sesiapa yang ingin menurunkan berat badan, nasi tiruan ni adalah sajian paling sesuai untuk menggantikan nasi dalam hidangan Melayu.

Bahan-bahannya:

Separuh bunga kobis sederhana besar (lebih kurang 250gm)

kelapa parut (setengah biji )

Air mendidih

1 sudu teh mentega (jangan digantikan dengan majerin kerana tujuan utama disini adalah menggunakan lemak asli)

secubit garam

lada putih

Caranya

Sebaiknya gunakan bunga kobis yang benar-benar segar kerana lebih segar lebih mudah disagat. Dengan menggunakan sagat yang kasar, parut bunga kobis kesemuanya termasuk bahagian batang di tengahnya.  Masukkan kesemua bunga kobi dalam periuk dan curahkan air mendidih agak-agak separas dengan bunga kobis. Tutup dan rebus dengan api kuat selama lima minit. Saring dalam tapisan, pastikan air rebusan benar-benar tuntas. Masukkan semula bunga kobis ke dalam periuk tadi. Panaskan. Masukkan mentega. Campurkan kelapa parut, garam dan lada putih. Gaul sebati.

Hidangkan panas-panas bersama lauk-pauk Melayu.

28 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Vegetable

Fish Pie Lagi

1801200700318012007004

Kali  ni Mak Long gunakan  campuran fish pie mix yang siap dijual di Sainsbury. Lepas tu Mak Long tambah tomato sebiji dan udang.

1 Comment

Filed under Diabetic-friendly, Fish, Main Dish

Chilli con carne

17012007002117012007001

Mak Long tak berapa pasti juadah chili con carne ni sebenarnya berasal dari negara mana. Mak Long agak boleh jadi Mexico atau Sepanyol atau salah sebuah negara Latin Amerika. Ada sesiapa boleh bantu? Apa pun ia merupakan salah satu cara untuk mempelbagaikan kaedah memasak daging cincang. Daging yang biasa digunakan adalah daging lembu tapi di sini Mak Long gunakan daging kambing kerana ianya lebih murah. Juadah ini sesuai untuk kanak-kanak (kandungan cilinya mungkin perlu dikurangkan)  dan juga golongan warga emas yang dah tak bergigi (yang takut makan daging kerana tak boleh mengunyah 🙂 ). Biasanya ia dihidangkan dengan nasi. Mak Long perhatikan jugak di US mereka hidangkan dengan corn bread.

Resepi yang Mak Long gunakan sesuai untuk pengidap kencing manis.  Bagi pengidap yang teruk elakkan nasi dan gantikan dengan bunga kobis yang diparut kasar dan dikukus selama 5 minit. Idea lain yang boleh digunakan untuk menggantikan nasi : ubi keledek yang dilenyek dengan butter atau swede direbus dan dilenyek.

Ingredients:

250 gm minced meat

1 medium onion (finely chopped)

2 tsp of paprika

2 tsp of chilli powder ( you add more or reduce to your heat preference)

1 tsp of cumin powder

1 cm cube of fresh ginger (finely grated) or you can substitute it with 1 tsp of ground ginger

1 small garlic (finely chopped)

1 can of chopped tomato

1 tbsp of tomato puree

1 can of red kidney beans in spring water (or you can use half a can of dried kidney beans soaked overnight)

a small bunch coriander leaves (fine chopped)

salt and pepper

2 tbsp of olive oil

Serves 4

Heat the oil on medium heat. Add the onion, garlic and ginger. Stir fry until soft. Add the chilli, paprika and cumin. Add the mince and sir fry till brown. Add the chopped tomato and kidney beans. Mix the tomato puree with a tbsp of boiling water and add to the pot. Season well. Stir and bring to boil. Turn the heat down, cover and simmer gently for 20 minutes or until the oil separates. Sprinkle the chopped coriander leaves and serve immediately.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Main Dish, Meat

Conet yang nakal

2004_0614at_home_10006

Inilah kucing Mak Long. Nama rasmi yang didaftarkan Princess. Nama Princess Mak Long pilih sebab dia suka duduk atas kusyen seolah-olah puteri yang menduduki tahta. Tapi Mak long panggil Conet aje. Pertama kali kami bawa dia balik ke rumah dia comel sangat. Jadi walaupun namanya Princess tapi yang lekat di panggilan Conet.  Conet ni nakal tapi pemalu. Dia sangat manja dengan kami berdua tapi bila saja ada tamu berkunjung, conet lari bersembunyi dalam almari pakaian Mak Long. Oleh kerana kami tinggal di dalam flat, Conet jarang keluar rumah kecuali pada waktu malam. Dia tak pernah keluar rumah melainkan berteman. Jadi tiap-tiap malam lepas Maghrib/Isya Conet akan menunggu di pintu depan mengiau dengan kuatnya meminta dibukakan supaya dia boleh keluar rumah. Bukannya lama pun. Conet akan lari masuk rumah semula bila dia ternampak jiran lalu di depan rumah.

Sudah beberapa malam Conet tak dapat keluar rumah kerana cuaca di luar sangat sejuk. Suhu jarang melebihi 10C.    Malam tadi setelah kami berdua masuk bilik tidur dan semua lampu telah dipadamkan, Conet masih lagi berlegar-legar di ruang tamu dan dapur. Sebenarnya dia agak resah sebab dah berhari-hari asyik di dalam rumah saja. Pak Long dah lena tapi Mak Long masih lagi menaip mengemaskinikan blog menggunakan laptop di atas katil. Jam dah menunjukkan pukul 10.00 malam. Tak lama kemudian, kedengaran tapak kaki Conet menguis-menguis pintu bilik tidur kami. Mak Long tahu dia nak masuk bilik. Mak Long biarkan saja. Conet melompat dan bergayut pada pemegang pintu sehingga pintu terbuka. Kemudian dia menolak pintu dengan hidungnya sehingga pintu terkuak. Conet pun masuk bilik tidur kami. Sebaik saja pintu terbuka terasa udara sejuk menyergah masuk sama. Mak Long terus marah Conet, “Conet, I wish you can close doors just as you are capable of opening them! You’ve just let the cold air in.” (Kucing UK, dia paham cakap omputih saje 🙂 ). Mak Long bangun dan tutup pintu bilik semula.

Mak Long kembali ke atas katil menyambung kerja. Conet pun melompat atas katil sama. Dia mula mengiau kecil dan menggeserkan kepala dan hidungnya pada bucu laptop Mak Long. Mak Long tahu apa yang dia hendak. Dia dah kesejukan dan sekarang dia minta dipeluk. Nantilah, Mak Long nak siapkan pos ni dulu.  Conet masih mengiau lagi dan asyik meggeser laptop dengan pipinya. Dia berhenti sekejap dan duduk di sisi laptop sambil memerhatikan Mak Long bekerja. Sedang Maklong khusyuk menaip, tiba-tiba dengan tak semena-mena Conet menerkam dan menggigit tangan Mak Long.

AUWWWWWW!! Mak Long tersentak. “Why did you have to that for?” Mak Long marah Conet. Conet lari bersembunyi di bawah meja ditepi dinding bilik tidur.  Mak Long pun cepat-cepat poskan mesej dalam blog Mak Long, padamkan laptop dan letakkanya di atas meja. Mak Long tarik selimut dan letakkan kepala atas bantal. Mak Long capai novel yang Mak Long baru mula baca beberapa hari dan mula membaca. Conet melompat semula ke atas katil dan melabuhkan perutnya atas perut Maklong. Badannya dibengkukkan dan kepalanya diletakkan diatas kedua kaki hadapannya. Mak Long usap kepala Conet perlahan sambil membaca.  Tak sampai beberapa minit dia mula berdengkur.

Alahai .. marah Mak Long kat Conet pun dah hilang…

6 Comments

Filed under Anecdote

spicy chicken wings and celeriac chips

 

celeriac-chips1

This is the first time I ever cooked and eaten celeriac. Celeriac is a root vegetable and specifically the root of celery. Its not very popular maybe due to its ugly appearance. Honestly, it does not look anywhere near as appealing as a swede or a turnip. But it actually taste quite nice and for its low carbohydrate content is very good for diabetics. If you’ve never seen a celeriac before here’s what it looks like. I found the recipe here.

Ingredients:

For the celeriac chips

1 celeriac root

2 tsp of mild curry powder

1 tsp of turmeric

salt and pepper

a drizzle of cooking oil ( I used groundnut)

For the spicy chicken wings

8 pieces of chicken (trimmed)

1 tsp of garlic powder

1 tsp of ground ginger

2 tsp of hot peri-peri sauce

1 tsp of light soysauce

1 tsp of dark soy sauce

salt and pepper

2 tbsp of cooking oil

Serves 2

Prepare the chips first. Chop off the top and bottom part of the celeriac and peel  the thick skin. Chop the peeled celeriac into thick chips. Drop them into rapid boiling water for no more that 2 minutes. Drain and throw them back into the saucepan. Now add the turmeric, curry powder, salt and pepper. Mix thoroughly. Drizzle the cooking oil. Spread them onto a baking sheet and bake in a hot oven (Gas mark 8 ) for 35 minutes.

Mix the chicken wings with all the other ingredients using your hand to make sure the wings are thoroughly coated. PLace on another baking sheet and bake for 35 minutes. Turn the wings after 35 minutes and  bake for another 15 minutes.

Serve hot with steamed vegetables. Hmmmm YUMMM!

1 Comment

Filed under Chicken, Diabetic-friendly, Main Dish