Chilli con carne

17012007002117012007001

Mak Long tak berapa pasti juadah chili con carne ni sebenarnya berasal dari negara mana. Mak Long agak boleh jadi Mexico atau Sepanyol atau salah sebuah negara Latin Amerika. Ada sesiapa boleh bantu? Apa pun ia merupakan salah satu cara untuk mempelbagaikan kaedah memasak daging cincang. Daging yang biasa digunakan adalah daging lembu tapi di sini Mak Long gunakan daging kambing kerana ianya lebih murah. Juadah ini sesuai untuk kanak-kanak (kandungan cilinya mungkin perlu dikurangkan)  dan juga golongan warga emas yang dah tak bergigi (yang takut makan daging kerana tak boleh mengunyah 🙂 ). Biasanya ia dihidangkan dengan nasi. Mak Long perhatikan jugak di US mereka hidangkan dengan corn bread.

Resepi yang Mak Long gunakan sesuai untuk pengidap kencing manis.  Bagi pengidap yang teruk elakkan nasi dan gantikan dengan bunga kobis yang diparut kasar dan dikukus selama 5 minit. Idea lain yang boleh digunakan untuk menggantikan nasi : ubi keledek yang dilenyek dengan butter atau swede direbus dan dilenyek.

Ingredients:

250 gm minced meat

1 medium onion (finely chopped)

2 tsp of paprika

2 tsp of chilli powder ( you add more or reduce to your heat preference)

1 tsp of cumin powder

1 cm cube of fresh ginger (finely grated) or you can substitute it with 1 tsp of ground ginger

1 small garlic (finely chopped)

1 can of chopped tomato

1 tbsp of tomato puree

1 can of red kidney beans in spring water (or you can use half a can of dried kidney beans soaked overnight)

a small bunch coriander leaves (fine chopped)

salt and pepper

2 tbsp of olive oil

Serves 4

Heat the oil on medium heat. Add the onion, garlic and ginger. Stir fry until soft. Add the chilli, paprika and cumin. Add the mince and sir fry till brown. Add the chopped tomato and kidney beans. Mix the tomato puree with a tbsp of boiling water and add to the pot. Season well. Stir and bring to boil. Turn the heat down, cover and simmer gently for 20 minutes or until the oil separates. Sprinkle the chopped coriander leaves and serve immediately.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Main Dish, Meat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s