Laksa Johor Perantau

dsc00335

 

Laksa Johor Perantau

This is my modified version of Laksa Johor. It is not quite as authentic as it would be if I had all the right ingredients but as they say “Tak ada buluh akar pun berguna”. You make do with whatever ingredient you have.

Advertisements

8 Comments

Filed under Uncategorized

8 responses to “Laksa Johor Perantau

  1. wah!!!nampak sedapler laksa nih…baru2 ni kami makan laksa jugak kat laksa shack..best!!tapi rasanya maklong nyer lagi sedap…

    • Mak Long

      hehehe, sedap tang gambo je kot.. Maklong guna tuna dalam tin je Maryam campo ngan udang blend sekali dengan ikan. Boleh la jugak layan… meh makan….

  2. Your laksa looks so delicious lah maklong….

    • Mak Long

      Oh thank you Along. Boleh lah nak lepas rasa kepingin sebab dah lama tak makan laksa. Baru ni balik Malaysia pun tak sempat nak cari laksa sebab sibuk sangat. Ni pun sebab nampak my mom in law punya daun kesum tu yang I buat jugak walaupun hanya dengan daun kesum seciput. Takut nak guna banyak sebab pokoknye baru je nak hidup 🙂

  3. kita sukaaaaa sgt laksa johor! terliur tgk maklong nyer! nk buatnyer tuh alahaiiiii.. M bebeno! heeeeeeee….

    • Mak Long

      Hana, Maklong nyer version tuh mengelat punye version sebab Maklong guna tuna dalam tin ngan udang ready cooked dari supermarket so takde lah leceh sangat. Boleh lah siap dalam setengah jam. Apapun daun kesum dan belacan tetap tak tinggal.

  4. Salam kjg balas, maklong..time kasih sudi ke dapur Ummi yg x seberapa tu..Maklong duk mana ni? Wah masak semua best2..siap dengan petua kesihatan lgi..bravo..nnt Ummi dtg lg la eh..suka, suka!! Hehe..

    • Mak Long

      Ummi, Maklong duduk di UK sekarang ni tapi bila rindu masakan kampung selalu la jugak singgah dapur Ummi untuk cari inspirasi.. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s