Monthly Archives: January 2011

Cooking the Malay Rendang the English way

Traditionally, the Malay rendang is cooked in a wok.  The dish starts off with the meat and blended spices covered to the brim with coconut milk and it is then cooked slowly until almost all the coconut milk has dried off when the “kerisek”  is then added.  Kerisek is basically grated coconut which is toasted until golden brown then ground into an oily paste. It can be made at home or bought ready made.  Kerisek give rendang its unique fragrance and flavour.

However, when you are cooking rendang on a stove where the wok won’t sit very well, it can be difficult. So I have made some adjustment to the cooking technique. It reduces the volume of the coconut milk and it involves less stirring so you have more time to tend to other dishes. Not only that, you are guaranteed with tender melt-in-your-mouth juicy meat. Because I was cooking for an English family here, I have reduced the amount of chillies considerably.

I am sorry the photo above is not picture perfect but we were too hungry to wait.

Ingredients:

500 gm boneless mutton

1 block of creamed coconut

half a can of coconut milk

2 large shallots (peeled and roughly chopped)

1 large clove garlic (peeled)

1 cubed inch of ginger (roughly chopped)

2 fat stalks of lemon grass (finely chopped)

11/2 cubed inch of galangal (roughly chopped)

3 dried chillies (roughly chopped and soaked in boiling water for 10 minutes)

5 bird-eye chillies

1 tbsp Malaysian curry mix

2 pieces dried tamarind slices

a few kaffir lime leaves roughly torn

1 turmeric leaf roughly torn

1 tbsp of groundnut oil

salt to taste

Serves 4

Heat the oven to Gas mark 5.

Slice the meat into small bite-sized pieces. Next, make the kerisek. Chop the creamed coconut into pieces and spread them into a layer on the  baking tray. Place the baking tray under a grill and toast the coconut until golden brown. Meanwhile, blend the shallots, garlic, ginger, lemon grass, galangal and chillies with a few drops of water until smooth.

Heat the oil in a saucepan. Fry the blended  spices. Add the curry mix and stir well. Add the meat and stir. Next add the toasted creamed coconut and coconut milk and bring to boil. Season well and taste. Now transfer the whole mixture into an oven safe casserole dish, add the kaffir line leaves and turmeric leaf. Cover and bake for 35-40 minutes.

Verdict? The in-laws really loved it they had seconds. Finger lickin!

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Main Dish, Meat

Splenda

Apa itu Splenda?

Splenda  adalah pemanis yang Mak Long gunakan untuk menggantikan gula dalam masakan.  Biasanya  pesakit diabetes ni mengalami kecanduan gula, jadi kalau kita tiba-tiba hentikan gula dari diet hariannya, dia akan jadi ketagihan dan akan mula mencari gula semula. So, Splenda adalah gantian terbaik untuk gula.

Kandungan utama Splenda adalah sucralose.  Berlainan dengan pemanis lain, sucralose tidak mempunyai kesan ke atas insulin dalam badan. Ini kerana kandungan karbohidratnya yang hampir nil natijahnya ia tidak memberi kesan negatif pada kadar gula dalam darah.  Mak Long suka guna Splenda kerana ia sesuai untuk masakan. Splenda juga tidak mempunyai “after taste” yang pahit seperti pemanis lain. Ciri unik sucralose yang mengatasi pemanis lain adalah:

  • ia tetap stabil pada suhu tinggi atau pada pH rendah;
  • mempunyai rasa seperti gula;
  • 600 kali lebih manis dari gula.

Splenda dihasilkan dalam beberapa bentuk:

  • pil
  • serbuk

Mak Long lebih suka guna Splenda serbuk kerana ia lebih versatil.

Bagaimana menggunakan Splenda?

 

 

 

 

 

 

Jadual di atas memberikan tukaran sukatan gula kepada sukatan Splenda. Sukatan ini boleh digunakan untuk membuat kek dan juadah manis lain.


 

 

 

Di mana nak dapatkan Splenda Di Malaysia?

Untuk setakat ni, Mak Long tak tahu jawapannya. Jadi kalau anda tahu di mana Mak Long boleh dapatkan Splenda di Malaysia, tolonglah  (please pretty please ) kongsikan di sini ye.

19 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Tips

Berry Medley with creme fraiche

Nothing special. Just the way I like my afters.

Ingredients:

4  grapes

4 blueberries

3 blackberries

3 strawberries halved

double cream

a dollop of creme fraiche

Serves 1

Just served chilled and get stuck in.

Leave a comment

Filed under Dessert, Diabetic-friendly, Fruit

Tolong! Jangan ambil kaki ku! (Part 2)

Dalam bahagian pertama, Mak Long ada katakan yang Mak Long dah panjangkan soalan mengenai komplikasi kaki dalam diabetes kepada dua orang pakar.

Pakar yang kedua adalah pakar herbalis Dr Siti Zawiah Abd Rahman (MD MA)

Dr Siti Zawiah memulakan kerjayanya sebagai seorang jururawat bertauliah. Beliau kemudian melanjutkan pengajiannya di peringkat lepasan ijazah dalam bidang pengubatan kanser dan haemodyalisis.

Sepanjang hayatnya, Dr Siti Zawiah memang telah mengamalkan penggunaan herba dalam masakan. Pertembungannya dengan HPA bukan sahaja mengubah persepsi nya terhadap cara perawatan pesakit tetapi juga terhadap penggunaan khasiat herba khusus untuk mengubat penyakit.

Apa yang istimewa baginya adalah HPA bukan sahaja menjual produk tetapi lebih mementingkan kepada penyebaran ilmu herba. Selepas menamatkan kursus dalam perubatan herba JAWI melalui INTIBAH selama setahun, Dr Siti Zawiah kemudian berusaha memperolehi Diploma in Herbology dari sebuah universiti di Hawaii menjadikannya seorang herbalis bertauliah di Barat dan Timur.

Beliau berpendapat bahawa herba di Barat sama dengan herba di Timur kerana dalam perubatan herba apa yang diperlukan adalah fungsi setiap herba. Setiap herba mempunyai khasiat tertentu dan khasiat inilah yang digunakan dalam mengubat penyakit.

Sebagai seorang yang sentiasa dahagakan ilmu, Dr Siti Zawiah sentiasa berusaha untuk memperdalamkan ilmunya. Terbaru, beliau telah memperolehi Diploma dalam Akupuntur dan lebih hebat lagi beliau di ijazahkan PhD dalam Perubatan Alternatif (pengkhususan bekam) dari Open University of Colombo.

Beliau juga menpunyai kepakaran dalam bidang akupuntur klinikal (Clinical Acupunture).

Berikut adalah jawapan beliau:

“Bila melihat ramai kawan kawan yg memerlukan pertolongan dalam perawatan saya rasa terpanggil untuk membantu mereka dengan apa yang saya boleh, terutama dalam perawatan penyakit Kencing Manis.

Melalui pengalaman alhamdulillah dengan menggunakan ubat ubat traditional inshaallah ia nya lebih berkesan dengan d bantu oleh penjagaan makanan makanan yang rendah kandungan gula dan karbohydrate.

Biasa nya bila saya mendapat pesakit kencing manis yang kronik,saya mengabungkan ubat ubat allorpati dengan traditional sahingga bacaan paras gula pesakit stabil. Sebagaimana ubat ubat allorpati,ubat ubat traditional juga mesti d makan 1/2 jam sbelum makan supaya bila makan ubat ubat sudah ada dalam sistem tubuh.

Ubat traditional yang terbaik untk merawat kencing manis ia lah PEGAGA. Saya menggunakan jenama HPA(Herba Penawar Alwahida)kerana sesudah 15 tahun keberkesanan nya memang terbukti. Pegaga disediakan dalam bentuk uncang dan untuk amalan satiap hari ia lah sebanyak 5 uncang satiap hari d rendam dalam jug untuk d minum pada 1 hari. Jika telah ada gangrene perlu ambil sebanyak 8 uncang.Rasa nya terlalu pahit dan kelat tapi dia berkesan d mana selepas 1 minggu kita akan lihat daging daging reput tadi akan luruh dan sel sel baru akan tumbuh. Kombinasi 2 lagi ubat traditional d guna bersama. Satu pokok dedalu yang tumbuh d atas pokok jering yang mempunyai bahan aktif nya bernama Plantisol untuk rawatan kencing manis. Dan herba Habbatus saudak atau bijirin hitam juga boleh menurun kan kadar gula dalam darah.

Pemakanan juga memainkan peranan yang sangat penting untuk pesakit kencing manis. Semua makanan yang berwarna PUTIH wajib d jauhi. Gulaputih akan menurun kan imuniti sa sa orang itu sebanyak 50% selepas 1/2jam memakan nya. Nasi putih sudah tidak  ada khasiat nya jadi memakan nya hanya membeban kan tubuh untuk memproses karbohydrate yang tinggi. Pastikan kita makan sayur sayur yang hijau dan buah buahan yang kurang manis.

Riadah juga ada lah satu cara untuk merawat kencing manis secara tidak lansung. Riadah boleh menurun berat badan dan menurun paras gula dalam darah. Riadah juga mengurangkan risiko penyakit jantung yang biasa menjadi komplikasi bagi pesakit kencing manis.

Setakat ini dulu, insyaallah kalau ada apa apa pertanyaan sila berhubung dengan saya melalui Mak Long di blognya.
Sekian terima kasih seadanya.”

Lagi Petua Untuk Diabetes

2 Comments

Filed under Tips

Tolong! Jangan ambil kaki ku!

Salam semua,

Mak Long sering mendapat soalan bagaimana untuk mengelakkan  kaki dari dipotong. Mak Long sedih benar bila mendapat soalan-soalan seperti ini kerana Mak Long tahu apabila sampai ke tahap ini sebenarnya ia sudah sangat kritikal. Mak Long sendiri  pernah ada saudara dekat yang kehilangan kakinya kerana diabetes. Jadi Mak Long faham benar dengan situasi ini dan Mak Long sangat prihatin.

Mak Long ni bukanlah seorang doktor jadi Mak Long tak ada sebarang tauliah untuk memberi nasihat perubatan mengenai situasi seperti ini. Apa yang Mak Long ada hanyalah sedikit ilmu yang Mak Long dapat dan Mak Long cuba praktikkan dan Mak Long dapati ia berkesan. Ilmu yang Mak Long yang cuba kongsikan di sini bukan ciptaan Mak Long sendiri dan Mak Long bukannya dapat dengan percuma juga. Mak Long mendapatnya dari pakar perubatan yang terlatih juga dan Mak Long tambah dengan pembacaan Mak Long sendiri. Dan Mak Long dapati apabila Mak Long sendiri menyimpang dari petua Mak Long ni, Mak Long mula lah terasa sakit-sakit. Mak Long yakin sekiranya petua ini di amalkan dengan istiqomah, insya Allah ia dapat menjimatkan kos perubatan yang tinggi dan dapat menyelamatkan kaki. Sekiranya anda sebelum ini hanya borderline diabetes, petua ini dapat mengelakkan anda dari diabetes. Bagaimana pun, seperti yang Mak Long selalu sebutkan, petua ini bukan galang ganti perubatan doktor, sekiranya anda memang dah ada diabetes, atau telah mendapat komplikasi akibat diabetes, maka nasihat doktor masih diperlukan.

Ok, untuk tidak mengecewakan mereka yang bertanya, Mak Long telah panjangkan soalan mereka-mereka ini kepada dua orang pakar yang Mak Long kenali secara peribadi.

Pakar yang pertama ialah Dr Norzita Mohd Yusof (MBBS (Malaya) IBCMT (Board Certified)  WOSAAM (Board Certified).

Ihsan Dr Nor

Dr Norzita adalah pengasas  Naturo wellness Clinic and beliau adalah orang pertama yang memperkenalkan kaedah pemakanan “low carbohydrate” yang kini Mak Long amalkan untuk membantu diabetes. Beliau mengamalkan perubatan secara holistik berasaskan terapi pemakanan. Beliau mempunyai kepakaran dalan terpi ozon, terapi “chelation” dan banyak lagi.

Berikut adalah jawapan beliau untuk soalan:

“salam…sy nk tnya mak mertua sy kna kecing manis yg agak truk la jugak skrng ni dok ada kat hspitl&dh kna potong sikit tp doktor nk potong lgi smpai kat betis mcm mn nk elak dari di potong lagi?”

Salam my answer will be in English( so sorry )…If the limbs do not want to be amputated,her sugar control must be tightly controlled and her mother-in-law mya need insulin for tight control at the moment and she needs to do ozone therapy – blood ozone and limb bagging with ozone.

Mak Long terjemahkan : Sekiranya kaki tersebut ingin diselamatkan, kadar gula dalam darah perlu dikawal dengan ketat dan ibumertua tersebut munkin perlu insulin. Kakinya boleh dirawat dengan terapi ozon .

assalamualaikum m.long…

saya nk tanyer ade tak alternatif lain tuk DM,maksud saya cara tuk mngubatinya.ayah saya dimasukkan ke wad disebabkan melecur di kaki.doktor kata kalau kaki dia bertambah teruk dia nasihatkan supaya potong..kami sekeluarga nk elakkan drpd dipotong..kalau boleh saya nk tahu ape yg patut dan ape yg tidak patut dimakan oleh ayh saya..harap mak long dpt tlg la sedikit sbyk..”

Alaikumsalam,the father needs ozone therapy but basic debridement of wound must be done by a proper nurse who knows about sterility and he needs a tight diabetic control with tight glucometer montioring ….2 hours after food has to be less than 7.8 mmol/l.

As both patients need to be on cod liver oil with at least total vitamin D of 1000 iu per day and lipoic acid and chromium at least 1200 mcg per day..InsyaALLAH

Mak Long terjemahkan: Ayah tersebut perlu terapi ozon tetapi rawatan luka pada kaki perlu dilakukan oleh seorang jururawat yang mahir dengan sterility (asas kebersihan) dan dia memerlukan kawalan ketat mengggunakan glucometer.. bacaan kadar gula dalam darah mestilah kurang dari 7.8 mmol/l   dalam 2 jam selepas makan.

Untuk kedua-dua pesakit, boleh ditambah minyak ikan kod yang mengandungi vitamin D dengan jumlah sekurang-kurangnya 1000 iu sehari dan asik lipoik serta chromium sekurang-kurangnya 1200 mcg sehari .

Mak Long harap jawapan ini membantu. Sebarang pertanyaan boleh di ajukan disini atau terus ke blog Dr Norzita.

Petua untuk Diabetes

6 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Tips

Spicy Thai-Style Quinoa, Smoked Mackerel and Mushroom Salad

Inspired by a recipe in JustBento.com. Quinoa is very good for diabetics due to its low carbohydrate and high protein content.

Ingredients:

1 cup Quinoa

2 cups water

1 cube of chicken stock

100 gm white closed cap mushrooms (sliced)

1 clove garlic (crushed)

1 dsp groundnut oil

4 pieces of  smoked mackerel

2 stalks lemon grass (finely chopped)

2 red hot bird eye chilles (finely chopped)

2 green chillies (finely chopped)

1 red chilli pepper (finely chopped)

a small bunch coriander leaves (finely chopped)

For the dressing

juice of 1 lemon ( about 2 tbsp)

4 tbsp groundnut oil

2 tbsp nampla

1 tbsp dark soy sauce

Serves 4

First start with the Quinoa. Soak the quinoa in water for half an water.  Then pour off the soaking water and wash the quinoa through a fine sieve under running water.  Then put the quinoa, 2 cups of water and the chicken cube in a saucepan. Bring to boil  uncovered and then continue boiling for 10-15 minutes until most of the water have been absorbed. Put the lid on, turn off the heat and leave for 5 minutes. Turn out the the quinoa into a bowl and leave to cool.

Meanwhile,  mix all the dressing ingredients and add the lemongrass and all the chillies. Stir well. Season and taste. Next, remove the skin off the smoked mackerel and flake the flesh into bite-sized pieces. Heat the  oil in a frying pan and add the garlic. Once fragrant, add the mushroom. Cook gently until mushroom softens. Take it off the heat.

Now combine the quinoa, mushroom, smoked mackerels and the dressing. Mix well. Taste again. Lastly add the coriander leaves.

ready to serve.

5 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Fish

Swift Chicken Fingers in Beds of Lettuce

This dish is swift indeed. OK so I cheat using ready made spice. I saw a picture in a magazine somewhere. I can’t remember what is anymore. Suitable for a quick late supper snack or opening meal when breaking your fast. Its is filling but light enough that you won’t feel bloated.

Ingredients:

1 chicken breast

1 gem lettuce heart

Schwartz Cajun Spice

drizzle of groundnut oil

salt and pepper

mayonnaise

Serves 2

Heat the griddle over the stove. Beat the chicken breast using a meat hammer until flattened. Rub the chicken breast with the cajun spice. Season with salt and pepper. Drizzle the groundnut oil on both side of the chicken breast. Fry the chicken breast in the griddle for over medium to high heat for 3 min on both sides.

Meanwhile tear the lettuce leaves individually from the heart. Wash and dry the leaves. Arrange the leaves on a serving dish. Once the chicken is done, chop into long fingers. Place each chicken finger on a lettuce leaf. Then drizzle over the mayonnaise.

Done!

 

Leave a comment

Filed under Chicken, Diabetic-friendly