Tolong! Jangan ambil kaki ku! (Part 2)

Dalam bahagian pertama, Mak Long ada katakan yang Mak Long dah panjangkan soalan mengenai komplikasi kaki dalam diabetes kepada dua orang pakar.

Pakar yang kedua adalah pakar herbalis Dr Siti Zawiah Abd Rahman (MD MA)

Dr Siti Zawiah memulakan kerjayanya sebagai seorang jururawat bertauliah. Beliau kemudian melanjutkan pengajiannya di peringkat lepasan ijazah dalam bidang pengubatan kanser dan haemodyalisis.

Sepanjang hayatnya, Dr Siti Zawiah memang telah mengamalkan penggunaan herba dalam masakan. Pertembungannya dengan HPA bukan sahaja mengubah persepsi nya terhadap cara perawatan pesakit tetapi juga terhadap penggunaan khasiat herba khusus untuk mengubat penyakit.

Apa yang istimewa baginya adalah HPA bukan sahaja menjual produk tetapi lebih mementingkan kepada penyebaran ilmu herba. Selepas menamatkan kursus dalam perubatan herba JAWI melalui INTIBAH selama setahun, Dr Siti Zawiah kemudian berusaha memperolehi Diploma in Herbology dari sebuah universiti di Hawaii menjadikannya seorang herbalis bertauliah di Barat dan Timur.

Beliau berpendapat bahawa herba di Barat sama dengan herba di Timur kerana dalam perubatan herba apa yang diperlukan adalah fungsi setiap herba. Setiap herba mempunyai khasiat tertentu dan khasiat inilah yang digunakan dalam mengubat penyakit.

Sebagai seorang yang sentiasa dahagakan ilmu, Dr Siti Zawiah sentiasa berusaha untuk memperdalamkan ilmunya. Terbaru, beliau telah memperolehi Diploma dalam Akupuntur dan lebih hebat lagi beliau di ijazahkan PhD dalam Perubatan Alternatif (pengkhususan bekam) dari Open University of Colombo.

Beliau juga menpunyai kepakaran dalam bidang akupuntur klinikal (Clinical Acupunture).

Berikut adalah jawapan beliau:

“Bila melihat ramai kawan kawan yg memerlukan pertolongan dalam perawatan saya rasa terpanggil untuk membantu mereka dengan apa yang saya boleh, terutama dalam perawatan penyakit Kencing Manis.

Melalui pengalaman alhamdulillah dengan menggunakan ubat ubat traditional inshaallah ia nya lebih berkesan dengan d bantu oleh penjagaan makanan makanan yang rendah kandungan gula dan karbohydrate.

Biasa nya bila saya mendapat pesakit kencing manis yang kronik,saya mengabungkan ubat ubat allorpati dengan traditional sahingga bacaan paras gula pesakit stabil. Sebagaimana ubat ubat allorpati,ubat ubat traditional juga mesti d makan 1/2 jam sbelum makan supaya bila makan ubat ubat sudah ada dalam sistem tubuh.

Ubat traditional yang terbaik untk merawat kencing manis ia lah PEGAGA. Saya menggunakan jenama HPA(Herba Penawar Alwahida)kerana sesudah 15 tahun keberkesanan nya memang terbukti. Pegaga disediakan dalam bentuk uncang dan untuk amalan satiap hari ia lah sebanyak 5 uncang satiap hari d rendam dalam jug untuk d minum pada 1 hari. Jika telah ada gangrene perlu ambil sebanyak 8 uncang.Rasa nya terlalu pahit dan kelat tapi dia berkesan d mana selepas 1 minggu kita akan lihat daging daging reput tadi akan luruh dan sel sel baru akan tumbuh. Kombinasi 2 lagi ubat traditional d guna bersama. Satu pokok dedalu yang tumbuh d atas pokok jering yang mempunyai bahan aktif nya bernama Plantisol untuk rawatan kencing manis. Dan herba Habbatus saudak atau bijirin hitam juga boleh menurun kan kadar gula dalam darah.

Pemakanan juga memainkan peranan yang sangat penting untuk pesakit kencing manis. Semua makanan yang berwarna PUTIH wajib d jauhi. Gulaputih akan menurun kan imuniti sa sa orang itu sebanyak 50% selepas 1/2jam memakan nya. Nasi putih sudah tidak  ada khasiat nya jadi memakan nya hanya membeban kan tubuh untuk memproses karbohydrate yang tinggi. Pastikan kita makan sayur sayur yang hijau dan buah buahan yang kurang manis.

Riadah juga ada lah satu cara untuk merawat kencing manis secara tidak lansung. Riadah boleh menurun berat badan dan menurun paras gula dalam darah. Riadah juga mengurangkan risiko penyakit jantung yang biasa menjadi komplikasi bagi pesakit kencing manis.

Setakat ini dulu, insyaallah kalau ada apa apa pertanyaan sila berhubung dengan saya melalui Mak Long di blognya.
Sekian terima kasih seadanya.”

Lagi Petua Untuk Diabetes

2 Comments

Filed under Tips

2 responses to “Tolong! Jangan ambil kaki ku! (Part 2)

 1. Syahida

  Salam mak long…nenek syida melecet pada kaki semasa mengerjakan umrah 2 minggu lepas. Syida risau tengok kaki dia. Syida nk cuba pegaga hpa yg doktor syorkan di atas. Cume nk tau 8 uncang tu direndam sekaligus dlm 1 jug atau rendam satu uncang sebanyak 8 kali sehari? Harap mak long boleh tolong..

 2. compwizz

  -*************************************************************************************-

  FREE Qibla Direction Viewer for Android Smartphone and Tab available on Google Play Store

  http://paklongsfreeproductsformuslims.blogspot.com/p/free-qibla-direction-viewer-for-android.html

  FREE Pocket Arabic Alphabet for Android Smartphone and Tab available on Google Play Store

  http://paklongsfreeproductsformuslims.blogspot.com/p/free-pocket-arabic-alphabet-for-android.html

  FREE Pocket English Alphabet for Android Smartphone and Tab available on Google Play Store

  http://paklongsfreeproductsformuslims.blogspot.com/p/free-pocket-english-alphabet-for.html

  FREE Pocket Times Tables for Android Smartphone and Tab available on Google Play Store

  http://paklongsfreeproductsformuslims.blogspot.com/p/free-pocket-times-tables-for-android.html

  -*************************************************************************************-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s