Monthly Archives: February 2011

Mak Long kurang sihat

 

Baru ni Mak Long tak berapa sihat. Tak demam dan tidak selsema. Tiba-tiba Mak Long diserang rasa hajat yang sangat menyengat untuk ke tandas dan ia berterusan selama 3 hari. Mulanya Mak Long ingat Mak Long keracunan makanan tapi bila dipikir balik, Mak Long jarang keracunan. Dan makanan yang Mak Long makan biasa aje. Peliknya Pak Long tak kena pulak sedang kami makan benda yang sama. Rupanya bila Mak Long jumpa doktor, katanya Mak Long kena tummy bug. Alhamdulillah, sekarang Mak Long dah sihat.

Semasa kurang sihat Mak Long makan sayur campur dan ayam bakar sahaja.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Chicken, Diabetic-friendly, Main Dish

Jerusalem artichokes dengan kepak ayam

Jerusalem Artichokes atau sunchoke adalah sejenis ubi yang datang dari tumbuhan serupa bunga matahari. Mak Long tak tahu kalau ada nama Melayu untuk Jerusalem artichoke ni. Ubi Jerusalem artichoke mempunyai bentuk dan rupa seperti halia. Kalau nak tau rasanya, bayangkan rasa kacukan antara ubi kentang dengan sengkuang.

Jerusalem artichoke mempunyai glisemik indeks yang rendah. Ini menjadikannya sesuai untuk diabetik. Karbohidrat yang terdapat dalam ubi ini adalah jenis inulin yang apabila dihadam, tidak menjejaskan kadar glukos dalam darah.  Ia adalah jenis serat yang kaya dengan prebiotik. Kita tahu yang probiotik adalah bakteria seperti acidophilus dan asid laktik bakteria yang diam dalam usus kecil kita membantu meningkatkan kesihatan kita. Prebiotik pulak adalah “makanan” untuk probiotik. Jadi ia baik untuk sistem penghadaman kita.

Jerusalem artichoke sesuai sebagai gantian kentang. Jadi anda terasa nak makan kentang, gantikan dengan jerusalem artichoke.

Leave a comment

Filed under Chicken, Diabetic-friendly, Main Dish

Kontroversi resipi Coca Cola

Cans of Coca Cola for sale is displayed at a grocery store in Phoenix, Arizona, February 9, 2011. REUTERS/Joshua Lott Read more: http://newsfeed.time.com/2011/02/15/is-this-the-real-thing-coca-colas-secret-formula-discovered/#ixzz1EBOWnd7y

Semalam Mak Long ternampak berita di Yahoo.com mengatakan yang resipi Coca Cola yang selama ini tersimpan penuh misteri dan penuh rahsia selama 125 tahun telah terbongkar. Berita tersebut turut menyiarkan resipi rahsia tersebut dengan terperinci, (Mak Long salinkan di bawah), tapi yang mengejutkan Mak Long ialah resipi tersebut mengandungi alkohol. Masya Allah! Betul ke?!  Bayangkan selama ini kita umat Islam bukan sahaja telah meminum minuman ini bergelen-gelen (secara kolektif) tapi juga turut menyumbang secara aktif kepada kekayaan syarikat Coca Cola. Bila terbaca berita tu, Mak Long pun cepat-cepat kongsikan di Facebook, tapi eh tak lama lepas berita tu dah tak boleh di baca di Yahoo pulak.. Hairan bin ajaib ye..

Malam tadi Maklong jumpa semula berita yang serupa di WordPress, Mak Long rasa wajarlah kalau Mak Long kongsikan di sini untuk manfaat kita bersama. Cuba lihat resipi ni:

The recipe:

Fluid extract of Coca: 3 drams USP
Citric acid: 3 oz
Caffeine: 1 oz
Sugar: 30 (unclear quantity)
Water: 2.5 gal
Lime juice: 2 pints, 1 quart
Vanilla: 1 oz
Caramel: 1.5 oz or more for color

The secret 7X flavor (use 2 oz of flavor to 5 gals syrup):
Alcohol:  8 oz
Orange oil: 20 drops
Lemon oil: 30 drops
Nutmeg oil: 10 drops
Coriander: 5 drops
Neroli: 10 drops
Cinnamon: 10 drops

Bukan sahaja ia mengandungi alkohol tetapi kandungan gula luar biasa tinggi. Mungkinkah bahan-bahan ini yang menyebabkan kita terlalu suka dengan Coca Cola. Kalau lah benar ini resipi nya, Mak Long tak hairan kalau Coca Cola bertindak supaya berita seperti ini tidak tersebar dan inginkan agar resipi tetap masih rahsia. Mengikut berita yang disiarkan, alkohol telah tidak lagi digunakan dalam pembuatan minuman Coca Cola.

Namun apa pulak reaksi Coca Cola terhadap berita ini?

Kalau lah benar berita ini maka sudah pasti umat Islam seluruh dunia akan bertindak mengharamkannya. Dalam berita yang ini pulak, syarikat Coca Cola masih tetap bertahan yang resipi mereka masih lagi rahsia. Mereka tidak membenarkan tapi tidak pulak menafikan resipi yang telah tersiar itu.

Untuk kita umat Islam pula, bagaimanakah dapat kita yakinkan diri kita yang minuman Coca Cola masih halal seperti yang kita anggap sebelum ini. Bukan sahaja ia mengandungi alkohol yang nyata haramnya, kandungan gula tinggi yang berbahaya kepada kesihatan tak kira samada kita diabetik atau tidak , tapi ia juga mengandungi koka yang datang dari pokok kokain. Artikel mengenai Coca Cola dalam Wikipedia menyatakan daun koka yang digunakan dalam pembuatan minuman ini telah di de-cocainised (dibuang unsur kokainnya) namun produk akhir yang dihasilkan masih mengandungi trace amounts of cocaine.  Mungkinkah bahan ini yang menjadikan kita jadi ketagih pada Coca Cola walaupun secara nyata ia tidak memabukkan?

Sekiranya anda rasa artikel ini bermanfaat untuk dikongsikan, silalah klik pada butang di bawah ini untuk mengongsinya melalui email, Facebook atau Twitter. Mak Long juga izinkan sekiranya anda ingin berkongsi artikel ini seluruhnya di blog anda sendiri asal sahaja anda linkkan post tersebut dengan blog Mak Long. Mak Long serahkan pada diri anda sendiri untuk membuat keputusannya.

Ibarat kata Ustaz Harun Din : Tepuklah dada tanya iman kita…

8 Comments

Filed under Anecdote

I’m Posting every week in 2011!

I’ve decided I want to blog more this year.  Last year I had only one pathetic post. This year I hope to be posting on this blog at least once  a week for all of 2011.

I know it won’t be easy, but it might be fun, inspiring, awesome and wonderful. Therefore I’m promising to make use of The DailyPost, and the community of other bloggers with similar goals, to help me along the way, including asking for help when I need it and encouraging others when I can.

If you already read my blog, I hope you’ll encourage me with comments and likes, and good will along the way.

Thank you for reading.

 

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Tuna in soy sauce

This is a really nice way to have tuna. Its my husband’s favorite. He asks for every time we have tuna in stock.

Ingredients:

2 pieces tuna steak

2 small potatoes (peeled and sliced)

1 onion (peeled and sliced)

1 clove garlic (crushed)

1 inch ginger (julienned)

3 green bird eye chillies crushed using the side of your knife

1 stick cinnamon

1 tsp mild curry mix

2 tbsp soy sauce

1 tbsp oyster sauce

hot boiling water

3 tbsp groundnut oil

Serves 2

Heat the groundnut oil in a frying pan. Fry the potatoes in a single layer and turn after a couple minutes. Lift into a dish. Next sear the tuna steaks a couple of  minutes each side.  Lift the steaks into a dish. Next fry the garlic, ginger and the onion. Add the cinnamon stick and chillies. Add the curry mix and stir. Then add the tuna steaks and potatoes. Stir well. Add the boiling water, soy sauce and oyster sauce.

Served w quinoa and stir fry vegetables.

Leave a comment

Filed under Fish, Main Dish

Chestnut mushroom and mixed vegetable stir fry

Ingredients:

150 gm chestnut mushroom (sliced)

2 medium carrots (peeled and sliced)

1 stalk celery (sliced)

half of a small heart cabbage (sliced)

1 clove garlic crushed

1 tbsp groundnut oil

some hot boiling water

salt and pepper

Serve 2

Heat the oil in a frying pan on high heat.  Add the garlic and then add the carrots. Stir then add a dash of hot boiling water. Cook for a couple of minutes then add the celery. Stir in the mushrooms and lastly the cabbage. Season well and taste.

I had it served with quinoa and tuna in soy sauce.

Leave a comment

Filed under Vegetable, Vegetarian

Quinoa?! Apa tu?


Quinoa adalah makanan ruji kaum kuno Inca di Amerika Selatan. Ia adalah sejenis biji jenis chenopodium dari pokok quinoa. Ia dikategorikan sebagai pseudo bijirin kerana pokoknya bukan dari jenis lalang seperti padi, gandum atau barli tapi dari jenis tumbuhan yang menyerupai pokok bayam.

Quinoa sangat dihargai kerana nilai  kandungan proteinnya sangat tinggi(12% -18%). Tidak seperti gandum atau beras (yang rendah lisin), dan seperti gandum, quinoa mengandungi kumpulan asid amino yang seimbang yang sangat penting untuk manusia, menjadikannya sebagai sumber protein yang luar biasa lengkap antara makanan nabati (makanan dari tumbuhan). Quinoa merupakan sumber yang kaya dengan serat,  zat fosforus, zat magnesium dan zat besi. Quinoa tidak mengandungi gluten dan ia  mudah dicerna.

Beza antara beras dan quinoa

Kalau dibandingkan beras perang dengan quinoa, untuk kuantiti hidangan yang sama:

Beras

Kalori: 140

Serat/fiber : 1 g

Protin : 3 g

Quinoa

Kalori : 160

Serat/fiber : 6.5 g

Protin: 6 g

Bukan sahaja quinoa  kaya dengan serat tapi ia mempunyai kualiti protin yang tinggi dengan kumpulan asid amino yang cukup lengkap.

Penyediaan Quinoa

Quinoa mentah mengandungi saponin pada kulitnya dan ini memberikannya rasa sedikit pahit apabila dimakan. Kandungan saponin ini dapat menghindarkan quinoa dari dimakan burung semasa peringkat penanaman. Quinoa mempunyai tekstur dan rasa yang ringan, ia mengembang saat dimasak, menjadikannya sesuai sebagai alternatif untuk beras putih atau couscous.

Langkah pertama dalam mempersiapkan quinoa adalah membuang saponin. Saponin kelihatan seperti buih sabun apabila terkena air.  Proses ini memerlukan biji quinoa direndam dalam air selama beberapa jam dan membilasnya dengan air lalu yang cukup dalam penapis halus atau dalam kain katun tipis sehingga buihnya hilang. Pembuangan  saponin membantu pencernaan, sifat sabun sebatian membuatnya bertindak sebagai ubat cuci perut. Kebanyakan  quinoa yang dipakejkan telah pra-dibilas untuk kemudahan kita.

Kaedah memasak quinoa adalah sama seperti memasak nasi, iaitu menggunakan sukatan dua cawan air mendidih untuk satu cawan quinoa. Quinoa perlu dididihkan pada suhu rendah dan dimasak selama 14-18 minit atau hingga kulit terpisah dari biji seperti ekor yang sangat halus. Quinoa yang sudah dimasak kelihatan seperti ikal kecil. Sebagai alternatif, kita boleh juga menggunakan rice cooker untuk memasak quinoa, sebagaimana memasak  nasi putih.

Di mana nak dapatkan Quinoa di Malaysia?

Mak Long tak pasti di mana kita boleh dapatkan quinoa di Malaysia. Maklong cadangkan cuba tanya  di health food shops atau supermarket yang mengedarkan makanan barat seperti cold storage.

16 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Vegetarian