Kontroversi resipi Coca Cola

Cans of Coca Cola for sale is displayed at a grocery store in Phoenix, Arizona, February 9, 2011. REUTERS/Joshua Lott Read more: http://newsfeed.time.com/2011/02/15/is-this-the-real-thing-coca-colas-secret-formula-discovered/#ixzz1EBOWnd7y

Semalam Mak Long ternampak berita di Yahoo.com mengatakan yang resipi Coca Cola yang selama ini tersimpan penuh misteri dan penuh rahsia selama 125 tahun telah terbongkar. Berita tersebut turut menyiarkan resipi rahsia tersebut dengan terperinci, (Mak Long salinkan di bawah), tapi yang mengejutkan Mak Long ialah resipi tersebut mengandungi alkohol. Masya Allah! Betul ke?!  Bayangkan selama ini kita umat Islam bukan sahaja telah meminum minuman ini bergelen-gelen (secara kolektif) tapi juga turut menyumbang secara aktif kepada kekayaan syarikat Coca Cola. Bila terbaca berita tu, Mak Long pun cepat-cepat kongsikan di Facebook, tapi eh tak lama lepas berita tu dah tak boleh di baca di Yahoo pulak.. Hairan bin ajaib ye..

Malam tadi Maklong jumpa semula berita yang serupa di WordPress, Mak Long rasa wajarlah kalau Mak Long kongsikan di sini untuk manfaat kita bersama. Cuba lihat resipi ni:

The recipe:

Fluid extract of Coca: 3 drams USP
Citric acid: 3 oz
Caffeine: 1 oz
Sugar: 30 (unclear quantity)
Water: 2.5 gal
Lime juice: 2 pints, 1 quart
Vanilla: 1 oz
Caramel: 1.5 oz or more for color

The secret 7X flavor (use 2 oz of flavor to 5 gals syrup):
Alcohol:  8 oz
Orange oil: 20 drops
Lemon oil: 30 drops
Nutmeg oil: 10 drops
Coriander: 5 drops
Neroli: 10 drops
Cinnamon: 10 drops

Bukan sahaja ia mengandungi alkohol tetapi kandungan gula luar biasa tinggi. Mungkinkah bahan-bahan ini yang menyebabkan kita terlalu suka dengan Coca Cola. Kalau lah benar ini resipi nya, Mak Long tak hairan kalau Coca Cola bertindak supaya berita seperti ini tidak tersebar dan inginkan agar resipi tetap masih rahsia. Mengikut berita yang disiarkan, alkohol telah tidak lagi digunakan dalam pembuatan minuman Coca Cola.

Namun apa pulak reaksi Coca Cola terhadap berita ini?

Kalau lah benar berita ini maka sudah pasti umat Islam seluruh dunia akan bertindak mengharamkannya. Dalam berita yang ini pulak, syarikat Coca Cola masih tetap bertahan yang resipi mereka masih lagi rahsia. Mereka tidak membenarkan tapi tidak pulak menafikan resipi yang telah tersiar itu.

Untuk kita umat Islam pula, bagaimanakah dapat kita yakinkan diri kita yang minuman Coca Cola masih halal seperti yang kita anggap sebelum ini. Bukan sahaja ia mengandungi alkohol yang nyata haramnya, kandungan gula tinggi yang berbahaya kepada kesihatan tak kira samada kita diabetik atau tidak , tapi ia juga mengandungi koka yang datang dari pokok kokain. Artikel mengenai Coca Cola dalam Wikipedia menyatakan daun koka yang digunakan dalam pembuatan minuman ini telah di de-cocainised (dibuang unsur kokainnya) namun produk akhir yang dihasilkan masih mengandungi trace amounts of cocaine.  Mungkinkah bahan ini yang menjadikan kita jadi ketagih pada Coca Cola walaupun secara nyata ia tidak memabukkan?

Sekiranya anda rasa artikel ini bermanfaat untuk dikongsikan, silalah klik pada butang di bawah ini untuk mengongsinya melalui email, Facebook atau Twitter. Mak Long juga izinkan sekiranya anda ingin berkongsi artikel ini seluruhnya di blog anda sendiri asal sahaja anda linkkan post tersebut dengan blog Mak Long. Mak Long serahkan pada diri anda sendiri untuk membuat keputusannya.

Ibarat kata Ustaz Harun Din : Tepuklah dada tanya iman kita…

Advertisements

8 Comments

Filed under Anecdote

8 responses to “Kontroversi resipi Coca Cola

  1. kesal

    alhamdulillah sudah bertahun kami tidak menjamah coca cola…….

    • Mak Long

      Salam Ramzan,
      Terima kasih sudi singgah. Alhamdulillah bagus la kalau dah berhenti. Selamat dari perkara syubhah. Malangnya untuk Mak Long walau jarang sekali tapi ada juga minum sekali sekala. Nampak sekarang kena berhenti terus.

  2. salam maklong,to share saya ambil sikit petikan dari buku Cosmic Memory ..m.s. 239 Eat t0 remember,Endorphin power vs Addiction “An intecllectual Beverage,”A brain Tonic.” These were the original marketing slogan for coca cola in the 1980s.They refered to more than just the taste of it .Coca Cola original formula contained cocaine (the federal goverment ordered it removed in the early 1900s …sejak itu saya dah tak percaya lagi ,terus tak minum oh ya buku tu saya beli pada tahun 1994 dah lama tu ,moga moga mak long sentiasa sehat .

  3. Mak Long

    Salam Zaiton,
    Terima kasih kerana sudi berkongsi bahan disini. Bagus info ni. Memperkuatkan hujjah artikel Mak Long dan banyak manfaat kepada pembaca. Nanti Mak Long cuba cari buku tu. Nampak macam bagus. Apa tajuknya? Cosmic Memory ? Boleh Zaiton sharekan nama penulisnya jugak?

  4. Salam Mak Long,
    Penulis nya ialah Sheila Ostrander and Lynn Shroeder
    *ISBN 0-671-71267-5

  5. AR-RAYYAN

    sesungguhnya ape yg terjadi ni banyak faedahnya,sya pun pernah melihat dlm fb…coka cola di gunakan utk mencuci tandas….jd sebagai umat ISLAM kita harus peka dng apa yg ada utk dijadikan sebagai sumber makanan…dlm ISLAM memakan benda yg HALAL ada perkara yg di tuntut oleh syarak….harap2 pemimpin kita yg di lahir dlm fitrahnya ISLAM harus memikir dn bertanggung jwb bagi memastikan rakyatnya sentiasa berada dlm keadaan baik….jng terlalu banyak membawa syarikat2 dri luar utk memajukan ekonomi negara….banyak lagi negara ISLAM yg boleh membangun bersama kita…..kebanyakkan di eropah lebih2 lagi di amerika telah di monopoli oleh bangsa yahudi yg ingin menjatuhkan setiap bangsa yg ada di dunia ini tak kira apa bangsa sekali pun…..kita lihat lah apa yg telah terjadi pada seluruh negara2 arab pemimpin hanya mementingkan kuasa..rakyat di tindas hasil negara di kaut oleh yahudi….WAHAI UMAT ISLAM DI ALAM JAGAT INI BANGUN LAH DARI TIDUR JNG BIARKAN SAUDARA KITA TERUS DI TINDAS OLEH YAHUDI..

  6. compwizz

    -*************************************************************************************-

    FREE Qibla Direction Viewer for Android Smartphone and Tab available on Google Play Store

    http://paklongsfreeproductsformuslims.blogspot.com/p/free-qibla-direction-viewer-for-android.html

    FREE Pocket Arabic Alphabet for Android Smartphone and Tab available on Google Play Store

    http://paklongsfreeproductsformuslims.blogspot.com/p/free-pocket-arabic-alphabet-for-android.html

    FREE Pocket English Alphabet for Android Smartphone and Tab available on Google Play Store

    http://paklongsfreeproductsformuslims.blogspot.com/p/free-pocket-english-alphabet-for.html

    FREE Pocket Times Tables for Android Smartphone and Tab available on Google Play Store

    http://paklongsfreeproductsformuslims.blogspot.com/p/free-pocket-times-tables-for-android.html

    -*************************************************************************************-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s