Kerabu Ikan Kembung Thai-Style

Kerabu Ikan Kembung

Masa musim Tahun Baru Cina baru ni Mak Long beli 2 kilo ikan kembung dipasar. Lepas tu jenuh lah Maklong nak menghabiskannya dan sampai kehabisan idea nak mengolahnya. Atuk Abah pulak sampai dah jemu tengok ikan kembung. Asyik-asyik ikan kembung. Kerabu ni Maklong dah buat minggu lepas tapi baru nak blog hari ini. Dah lama Maklong tak buat kerabu ikan. Kalau di UK dulu Maklong gunakan ikan mackerel salai (smoked mackerel). Kerabu ni sebenarnya terhasil dari lebihan pindang ikan kembung yang Maklong buat pada hari sebelumnya. Kalau nak buat guna ikan kembung fresh bolehlah bakar dulu atau goreng dulu ikan tersebut. Resepi lebih kurang seperti smoked mackerel salad yang Maklong pernah buat dulu.

Bahannya:

2 ekor ikan kembong yang telah dimasak diambil isinya sahaja dan disiat-siat

1 biji bawang besar dihiris nipis dan dileraikan

1 biji tomato dihiris nipis

1 batang serai dihiris nipis bulat-bulat

2 pokok daun ketumbar dimayang halus

sedikit parutan kulit lemon

Untuk sosnya:

5 biji cili padi dicincang halus atau ditumbuk

1 sudu sos ikan

1 sudu besar jus lemon

2 sudu minyak zaitun

1 sdk minyak bijan

Masukkan kesemuanya bahan kecuali bahan sos kedalam sebuah mangkuk dan gaulkan rata. Campurkan kesemua bahan sos kedalam mangkuk kecil dan pukul hingga sebati. Rasa terlebih dahulu. Tambahkan sos ikan atau jus lemon sekiranya perlu. Curahkan sos kedalam mangkuk besar tadi dan  gaulkan sehingga rata.

Advertisements

1 Comment

Filed under Diabetic-friendly, Fish

One response to “Kerabu Ikan Kembung Thai-Style

  1. rosziah

    terima kasih..menyediakan resepi untuk penyakit kencing manis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s