Sambal ikan kembung dengan ulam-ulaman

IMAG0373 IMAG0374

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan kembung yang sudah masak – disiat-siat

4 biji cili merah

3 biji cili padi (boleh tambah lagi kalau suka)

belacan sebesar jempol dibakar (Maklong goreng je)

limau nipis atau limau kasturi (Maklong guna lemon)

daun ketumbar sebagai hiasan

Simply tumbuk cili dengan belacan sampai lumat kemudian perahkan limau. Hidang dengan hiasan daun ketumbar. Maklong hidang bersama kacang bendi celur, tomato ceri dan kacang panjang.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Fish

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s