Category Archives: Vegetable

Chestnut mushroom and mixed vegetable stir fry

Ingredients:

150 gm chestnut mushroom (sliced)

2 medium carrots (peeled and sliced)

1 stalk celery (sliced)

half of a small heart cabbage (sliced)

1 clove garlic crushed

1 tbsp groundnut oil

some hot boiling water

salt and pepper

Serve 2

Heat the oil in a frying pan on high heat.  Add the garlic and then add the carrots. Stir then add a dash of hot boiling water. Cook for a couple of minutes then add the celery. Stir in the mushrooms and lastly the cabbage. Season well and taste.

I had it served with quinoa and tuna in soy sauce.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Vegetable, Vegetarian

Quinoa?! Apa tu?


Quinoa adalah makanan ruji kaum kuno Inca di Amerika Selatan. Ia adalah sejenis biji jenis chenopodium dari pokok quinoa. Ia dikategorikan sebagai pseudo bijirin kerana pokoknya bukan dari jenis lalang seperti padi, gandum atau barli tapi dari jenis tumbuhan yang menyerupai pokok bayam.

Quinoa sangat dihargai kerana nilai  kandungan proteinnya sangat tinggi(12% -18%). Tidak seperti gandum atau beras (yang rendah lisin), dan seperti gandum, quinoa mengandungi kumpulan asid amino yang seimbang yang sangat penting untuk manusia, menjadikannya sebagai sumber protein yang luar biasa lengkap antara makanan nabati (makanan dari tumbuhan). Quinoa merupakan sumber yang kaya dengan serat,  zat fosforus, zat magnesium dan zat besi. Quinoa tidak mengandungi gluten dan ia  mudah dicerna.

Beza antara beras dan quinoa

Kalau dibandingkan beras perang dengan quinoa, untuk kuantiti hidangan yang sama:

Beras

Kalori: 140

Serat/fiber : 1 g

Protin : 3 g

Quinoa

Kalori : 160

Serat/fiber : 6.5 g

Protin: 6 g

Bukan sahaja quinoa  kaya dengan serat tapi ia mempunyai kualiti protin yang tinggi dengan kumpulan asid amino yang cukup lengkap.

Penyediaan Quinoa

Quinoa mentah mengandungi saponin pada kulitnya dan ini memberikannya rasa sedikit pahit apabila dimakan. Kandungan saponin ini dapat menghindarkan quinoa dari dimakan burung semasa peringkat penanaman. Quinoa mempunyai tekstur dan rasa yang ringan, ia mengembang saat dimasak, menjadikannya sesuai sebagai alternatif untuk beras putih atau couscous.

Langkah pertama dalam mempersiapkan quinoa adalah membuang saponin. Saponin kelihatan seperti buih sabun apabila terkena air.  Proses ini memerlukan biji quinoa direndam dalam air selama beberapa jam dan membilasnya dengan air lalu yang cukup dalam penapis halus atau dalam kain katun tipis sehingga buihnya hilang. Pembuangan  saponin membantu pencernaan, sifat sabun sebatian membuatnya bertindak sebagai ubat cuci perut. Kebanyakan  quinoa yang dipakejkan telah pra-dibilas untuk kemudahan kita.

Kaedah memasak quinoa adalah sama seperti memasak nasi, iaitu menggunakan sukatan dua cawan air mendidih untuk satu cawan quinoa. Quinoa perlu dididihkan pada suhu rendah dan dimasak selama 14-18 minit atau hingga kulit terpisah dari biji seperti ekor yang sangat halus. Quinoa yang sudah dimasak kelihatan seperti ikal kecil. Sebagai alternatif, kita boleh juga menggunakan rice cooker untuk memasak quinoa, sebagaimana memasak  nasi putih.

Di mana nak dapatkan Quinoa di Malaysia?

Mak Long tak pasti di mana kita boleh dapatkan quinoa di Malaysia. Maklong cadangkan cuba tanya  di health food shops atau supermarket yang mengedarkan makanan barat seperti cold storage.

16 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Vegetarian

Roasted tomato and apple soup

I love beef tomatoes for making tomato soup. My mother-in-law grows them in her garden and we normally get some whenever she gets a good harvest. Roasted tomatoes make the soup lovely and sweet.

Ingredients:

600 gm beef tomatoes

2 cloves garlic

1 onion  (peeled and finely chopped)

1 bramley apple (peeled, cored and finely chopped)

1 stalk celery (finely chopped)

2 medium carrot (peeled and finely chopped)

1 litre of chicken stock (or  1  chicken stock cube dissolved in hot boiling water)

1 tsp mixed dried herb

a few sprigs of fresh rosemary (finely chopped)

1 tbsp butter

salt and pepper to taste

Serves 4

Heat the oven to Gas Mark 5.  Snip a cross into each tomato. Place the tomatoes and garlic in a single layer in a roasting tray. Roast the tomatoes for  20 minutes. When done, peel the tomato skins and chop the tomato flesh roughly. 

Heat the butter in a deep saucepan. Sweat the  chopped onion, apple, celery and  carrots gently occasionally stirring until soft. Then add the chopped  tomatoes, peeled garlic and the herbs. Add the chicken stock and cover and let simmer gently for 15 minutes. Season and taste.

Blitz the soup using a stand mixer. You can serve it as is or if you prefer a smoother soup, run it through a fine sieve.

Leave a comment

Filed under Soup, Vegetable, Vegetarian

My Quickie Apple Chutney

This is a very quick apple chutney. Unlike the more common chutney, it won’t last long because its made with Splenda. Suitable for diabetics. Goes very well with curries  and spicy dishes. If you prefer a more mushy finish use cooking apples. You could also use fresh pineapples instead of apples.

Ingredients:

3 green eating apples (peeled, cored and quartered)

1 clove of garlic (crushed)

2 cm of ginger (peeled and slivered)

1 teaspoon black mustard seed

1 cinnamon stick

pinch of turmeric

1 tbsp Splenda

juice of 1 lemon

1 tbsp groundnut oil

salt and pepper

Serves 4

Heat the oil in a frying pan. Add the mustard seed, shaking the pan. Next add the garlic and ginger. Keep shaking the pan. Add the apples, turmeric. Stir the pan to keep the apples from catching. Next add the lemon juice and splenda. Add a touch of boiling water if the pan dries. Season well.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Vegetarian

Pak Long’s low carb chilli sauce

Kebanyakan sos cili yang terdapat di pasaran adalah tidak sesuai untuk pengidap diabetes. Kandungan gula yang tinggi dalam sos cili di pasaran mempunyai dua fungsi utama; pertama untuk mengimbangkan rasa pedas dan kedua sebagai preservative (bahan awet). Jadi Mak Long tidak lagi menggunakan sos cili dalam hidangan atau masakan. Hari ini Pak Long telah membuat sendiri sos cili yang sesuai untuk pengidap diabetes dengan mengubahsuai resepi sos cili yang dijumpainya di sini.

Ingredients:

1 tin of chopped tomatoes

1 onions (finely chopped)

1 cup of Splenda

3 red chillies (finely chopped)

2 cloves garlic

1 tbsp rice vinegar

1 tsp salt

Put everything in a saucepan and  bring to boil. Once boiled simmer for half an hour with the lid on. Once soften blitz the sauce using a hand blender. Put the lid back on and simmer for another 15 minutes. The sauce is now ready to use.

4 Comments

Filed under Diabetic-friendly, sauce, Vegetarian

Salad tengah malam

Ada ke salad tengah malam? Salad ini Mak Long buat sebab mulut terasa nak mengunyah tapi sebab hari dah larut Mak Long tak nak makan suatu yang berat. Jadi Mak Long selongkar apa yang ada dalam peti ais, maka terhasil lah salad ni. Salad ni sesuai untuk pesakit kencing manis dan mereka yang selalu terasa perut lapar waktu tengah malam. Yang penting anda perlu pastikan ianya kurang karbohidrat, labih sayuran dan lebih protin. Di sini Mak Long gunakan daun gem lettuce, parutan lobak merah, timun, sweetcorn, parutan keju dan telur rebus. Kalau tak keju boleh guna ayam atau ikan goreng/bakar  yang di siat-siat atau udang celur. Telur rebus ini Mak Long gunakan tips Nigella Lawson untuk dapatkan telur kuning yang lembut. Mudah aje. Rebus telur dalam air mendidih selama satu minit kemudian tutup api dan biarkan selama sepuluh minit. Lepas tu rendamlah telur dalam air sejuk supaya ia mudah dikupas.

8 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Vegetarian

Grilled aubergine in sambal

grilled aubergine in sambal

This is a very nice way of having aubergine. Its lovely served with rice or rice substitute for the diabetics. I found the recipe here.  Here I have omitted the tomatoes and sugar.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Vegetable