Mencari idea dari Jamie Oliver

Terkadang Maklong jadi buntu apa nak masak yang sesuai dengan selera semua orang. Atuk Abah dengan selera kampungnya. Paklong dengan selera westernnya. Pastu nak nak diolah pulak supaya sesuai dengan diabetesnya. Baru fikir je dah penat. So hari ini Maklong bukan lah nak berkongsi resepi tapi nak kongsikan apa yang Maklong buat bila dah ‘run out of ideas’. Maklong minat dengan Jamie Oliver (celebrity chef dari UK). Dia seorang yang kreatif. Sebagai chef dia berjuang untuk memperbaiki pemakanan anak-anak disekolah dan kita tahu selera anak-anak lebih cerewet dari orangtua lebih-lebih lagi yang terbiasa dengan makanan segera dan jajan. Hasilnya eksperimennya di beberapa sekolah, beliau berjaya mempengaruhi pihak kerajaan untuk memperuntukkan bajet bagi mengubahsuai kantin di sekolah-sekolah supaya menyediakan makanan yang lebih sihat untuk anak-anak. Maklong rasa banyak idea beliau yang kita boleh pakai. Cuba lihat video di bawah ni:

Resepi pertama adalah Fritata telor Angsa. Fritata ni sesuai untuk sarapan atau kudapan malam. Biasanya mereka yang ada diabetes selalu rasa lapar waktu malam. Dalam resepi ni, Jamie gunakan keju kambing dan keju parmesan, so kita carilah yang halal ye..

Bahan-bahan yang digunakan:

2 biji telor angsa

Butter

sedikit garam

sedikit black pepper (Jamie tak letak)

daun pudina

cili

keju kambing

parmesan

Resepi kedua pulak adalah Dada Ayam dengan Asparagus. Okey, dalam resepi ni Jamie gunakan bacon jadi kita kena derhaka sikit dan abaikan bacon tersebut. Sebaliknya kita boleh gantikan dengan lemak ayam yang dicairkan kerana  lemak cair juga boleh memperisakan hidangan tersebut.

Bahan yang digunakan:

Sebelah dada ayam yang dibuang tulangnya

Beberapa pucuk asparagus

tomato ceri

black olives

beberapa helai daun basil

sedikit butter

sedikit garam

sedikit air atau jus lemon

Resepi ketiga Couscous dengan campuran Seafood. Yang ini Maklong serahkan kepada kebijaksanaan anda untuk membuat pegubahsuaian sendiri.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Anecdote, Tips

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s