Monthly Archives: November 2008

Moussaka

0301200700203012007001

Inspired by James Martin. I served it with steamed vegetables. This portion serves 4 but it was so good we had seconds and finished it all just between the two of us.

Ingredients:

2 tbsp olive oil

250 gm of mince

1 onion chopped

2 small clove of garlic

1 chilli chopped

1 aubergine (sliced and fried till brown)

2  tomatoes (chopped)

 half a chicken stock cube

cumin

cinnamon

nutmeg

mint chopped

For the sauce:

50 gm of butter

25 gm of flour

10 ml milk

150 gm cheddar cheese

1 eggs

SERVE 4

Heat the olive oil. Fry the sliced aubergine till brown. Drain on kitchen a paper.

Next fry the onion, garlic and chilli. Next add the mince and brown. Add the tomatoes, chicken stock and spices. Season with salt and pepper. Add the chopped mint. Pour into a casserole dish.

Next the cheese sauce. Melt the butter. Add the flour. Stir. Gradually add the milk and keep stirring to remove any lumps. Gently simmer for a few minutes until you get a smooth roux. Add the cheese and seasonings. Take the pan off the heat and add the egg. Stir and pour over the mince. Bake for  15 minutes at gas mark 7.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Main Dish, Meat

Petua Pemakanan untuk kencing manis – Bhg 1

Hari ini Mak Long tak nak bercerita tentang resepi tapi mengenai petua pemakanan. Mak Long bukanlah seorang doktor atau pakar pemakanan terlatih tapi Mak Long saja nak berkongsi pengalaman setelah lebih sepuluh tahun memasak untuk orang yang mengidap kencing manis. Alhamdulillah, berpandukan kepada pengetahuan baru yang Mak Long dapat dari pembacaan Mak Long samada melalui internet ataupun buku rujukan, penyakit kencing manis dapat dikawal dengan baik. Malah dengan panduan pemakanan ini juga, dos perubatan telah dapat dikurangkan dan pesakit dapat menunaikan kewajipan berpuasa dengan sempurna tanpa sebarang komplikasi.

Tapi sebelum tu mari kita cuba fahami penyakit kencing manis tu dahulu. Hmm… kena buka buku sekejap..

Penyakit kencing manis ni timbul dari kelemahan tubuh dalam menghadam karbohidrat. Dalam proses metabolisma, karbohidrat diproses menjadi gula/glukos dan selanjutnya ditukarkan menjadi tenaga. Bagaimanapun, selalunya tidak semua glukos ini ditukar menjadi tenaga. Insulin adalah sejenis hormon yang berfungsi mengawal kadar lebihan gula dalam darah. Dalam penyakit kencing manis, proses ini tidak berlaku dengan efisyen menyebabkan berlakunya pengumpulan gula dalam darah. Apabila kadar ini terlalu tinggi, ia menghasilkan keadaan yang dipanggil hyperglycaemia dan menyebabkan terdapatnya gula dalam air kencing.

Bagi pengidap kencing manis, tubuh mereka mempunyai salah satu dari dua kelemahan; samada pankreas mereka tidak berupaya menyediakan hormon insulin secukupnya (diabetes type-1) atau insulin yang diterbitkan oleh pankreas tidak berfungsi sebaiknya (diabetes type-2). Diabetes Type-1 dikawal dengan menggunakan insulin manakala diabetes type-2 dikawal dengan pemakanan dan perubatan. Diabetes Type-2 lebih kerap ditemui di kalangan rakyat Malaysia kerana amalan pemakanan kita yang berasaskan karbohidrat.

Petua pemakanan yang Mak Long gunakan ni sesuai untuk kedua-dua jenis penyakit kencing manis. Ianya berbeza dengan nasihat pemakanan yang sering diberikan oleh pakar pemakanan terhadap penyakit ini tapi Mak Long dapati petua ini terbukti berkesan. Lagipun setiap kali pesakit dibawa untuk “full routine check-up” yang melibatkan ujian menyeluruh iaitu bukan sahaja ujian ke atas air kencing tetapi juga ujian darah untuk melihat kesan ke atas organ dalaman seperti jantung, hati dan buah pinggang, para doktor sentiasa berpuashati dengan tahap kesihatan pesakit, maknanya even though I am doing something different, I must be doing something right!

Baik, berbalik kepada petuanya. Nasihat yang biasa diberikan oleh pakar pemakanan adalah kurangkan gula dan kurangkan lemak. Petua yang Mak Long gunakan pula ialah berpantang gula, kurangkan karbohidrat tapi lebihkan lemak. Bila kita menjaga pesakit kencing manis ni, lebih-lebih lagi kalau ahli keluarga, adalah zalim kalau kita mengharapkan dia seorang yang berpantang sedangkan kita dengan seenaknya melantak di depan mereka. Iyelah.. dia pun bernafsu jugak, bila dia nampak makanan manis yang lazat pasti dia akan teringin juga. Jadi dalam dapur Mak Long memang tak ada gula (eh itu bohong.. sebenarnya Mak Long ada gula sepaket 500gm yang tahan bertahun-tahun sekadar bekalan jika ada tetamu yang tak boleh hidup tanpa gula). Ini adalah kerana dalam banyak-banyak pantang, pantang yang paling sukar untuk diamalkan ialah berpantang gula (lebih-lebih lagi untuk pesakit kencing manis). Jadi kalau sorang ahli keluarga kena pantang, semua kena pantang. One for all and all for one. Barulah adil, ye dak?

Mudah cakap ye, tapi untuk mempraktikkannnya tidak semudah itu. Sebenarnya, bukan seorang dua ahli keluarga dan kerabat Mak Long yang pernah mengidap penyakit ini dan jujur Mak Long akui yang Mak Long sendiri bukan sekali dua bertikam lidah untuk mempertahankan petua ini. Tapi percayalah, kalau kita benar-benar sayangkan mereka, kalau kita prihatin dan konsisten mengamalkannya bersama mereka, ianya tidaklah terlalu sukar. Sebenarnya sokongan dan pengorbanan moral seperti inilah yang amat diperlukan oleh pesakit kencing manis terutama sekali bagi mereka yang baru memulakannya.

Apa yang penting ialah ianya tidak perlu melibatkan sebarang kos tambahan sekadar peralihan kepada cara masakan yang sedikit berbeza. Macamana caranya, kita akan bercerita lebih lanjut lagi dalam bahagian selanjutnya. Untuk sementara ini, hadamkan dulu petuanya : berpantang gula, kurangkan karbohidrat, lebihkan lemak. Bagi mereka yang rajin, bolehlah dapatkan bacaan lanjutan disini.

Petua Pemakanan untuk Kencing Manis – Bhg 2

Petua Pemakanan untuk Kencing Manis – Bhg 3

45 Comments

Filed under Tips

Roast chicken with roast potates and steamed vegetables

16112008001

To make this suitable for diabetics, reduce the amount of potatoes or substitute it with baked cauliflower and cheese.

1 Comment

Filed under Chicken, Diabetic-friendly, Main Dish

Jamie’s Pass-It-On Fish Pie

15112008003

This is so quick and easy. No, its not the classic fish pie but it taste just as brilliant. And you don’t have to slave over the stove for hours. Its a great all-in-one dish.

I have used salmon and coley without the prawns. I have also made this diabetic friendly by substituting half of the potatoes with equal amount of cauliflower. It was so good Pak Long went for a second helping and he said he didn’t like coley before. There you go! 🙂

So Jamie, this is my way of passing it on. You can see the original recipe here. And in case the link doesn’t work, here’s my tweaked cheaper version.

Ingredients:

2 medium to large potatoes (peeled and chopped into quarters)

half a head of cauliflower (broken into smaller florets)

2 slices of salmon fillets (skinned and chopped into inch sized cubes)

2 slices of coley fillets (skinned and chopped into inch size cubes) – I used thawed from frozen coley filltes

2 sticks of celery stalks (coarsely grated)

1 medium carrot (peeled and coarsely grated)

120 gm of strong mature cheddar cheese (coarsely grated)

a handful of parsley (chopped finely)

juice of 1 lemon

1 bowl of baby spinach (washed)

1 red chilli (finely grated)

olive oil

knob of butter

salt and pepper

SERVES 4

Heat the oven to 200C. Put the potatoes and cauliflower in a saucepan, top with water and bring to boil until soft.

Meanwhile place the salmon, coley, grated vegetables, chilli, parsley, spinach and cheese in a casserole dish. Add the lemon juice. Drizzle with a tablespoon of olive oil.  Season with salt and pepper.  Mix the ingredients together.

Next strain the cauliflower and potatoes and put them back in the same saucepan. Add a knob of butter and season with salt and pepper. Mash untuil smooth. Now pile the mash over the filling and spread evenly to cover the fish and vegetables. This will allow the fish to gently steam in the casserole.

Bake for 40 minutes at 200C. When you see the cheese bubbling through the mash, its ready. Isn’t that short and sweeet.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Fish, Main Dish

Poor man’s pancakes with pilchards in tomato sauce

15112008001

This dish is so reminiscent of my childhood. At times when food was hard and the only protein we could afford was a can of sardines and a kati (an old weight measurement slightly less than a pound) of flour, this was certainly luxury to us then.  I remember a time when my younger brother, my late sister and I will sit in a circle facing a tray. We wait anxiously while my mother cooks the next pancake. As soon as it comes, it will be snapped up and gobbled in seconds. 

Yes, this dish definitely brings back fond memories.

Ingredients:

250 gm of flour

1.5 liter of water

1 tbsp of melted butter

a pinch of salt

1can of pilchards in tomato sauce

1 onion peeled and sliced

1 garlic crushed

about a half cm of ginger thinly sliced

1 red chilli sliced

2 cardamom pods

a small shard of cinnamon

1 tbsp of cooking oil

melted butter

SERVES 4

Prepare the batter.  In a large bowl, mix the salt with the flour. Make a well in the middle and add half the water. Gently mix the batter using a metal spoon. Once you’ve got a thickish batter, slowly add more water. Whisk the batter to get rid of any lumps. Add the melted butter and whisk again.  Now rest the batter while you cook the pilchards.

Heat a saucepan and add two tsp of oil. Fry the ginger until crisp then add the cardamom and cinnamon. Now add garlic, chilli and onions. When the onions are soft add the pilchard, check the seasoning. Cover and let simmer gently over a low heat.   

Heat a non-stick frying pan over a medium to low flame. Once you can feel the heat rising over the pan brush it with melted butter. Using a soup ladle, spoon the batter into the frying pan. Gently tilt and roll the pan to get a thin and round shape. Watch the pancake as it cooks. Once you see the raw batter changing its colour, gently shake the pan and flip the pancake over to cook the other side. If you are worried, your pancake might land on the floor you can use a fish slice to flip it over. Repeat the process until you’ve cooked all the batter.

Serve immediately with the pilchards.

Leave a comment

Filed under Breakfast, Fish

Hati ayam masak kicap

13112008001

Hati ayam masak kicap ni Mak Long dapat inspirasi dari Myresepi.com dari resepi sumbangan Noreen  cuma Mak Long sesuaikan sedikit dengan bahan-bahan yang ada di dapur Mak Long 

Bahan-bahannya:

400 gm hati ayam (dibersihkan dan dipotong dua)

1 biji bawang besar (dikupas dan di hiris nipis)

2 biji kentang (dikupas dan dipotong baji memanjang)

2 biji lada hijau dihiris nipis

1 sudu teh kunyit serbuk

1 sudu teh serbuk jintan manis

1 sudu teh serbuk ketumbar

1 sudu teh serbuk bawang putih

1 sudu teh serbuk halia

1 sudu teh lada hitam ditumbuk

1 sudu besar kicap pekat

2 sudu besar air

garam secukup rasa

sedikit minyak untuk menggoreng

Untuk hidangan 4 orang

Campurkan serbuk kunyit, jintan manis, ketumbar, bawang putih, halia dan garam dalam satu mangkuk. Lumurkan campuran ini pada hati ayam dan gaulkan rata. perap sebentar 

Pijarkan minyak dan goreng kentang sehingga kuning. Kemudian dengan mengunakan minyak yang sama, goreng hati ayam sehingga masaka tetapi tidak terlalu garing. Tuangkan minyak gorengan ke dalam bekas yang lain dan tinggalkan sebanyak sesudu dalam kuali. Sekarang tumiskan bawang besar, bila dah layu, masukkan lada hijau. Masukkan kentang dan hati ayam. Masukkan lada hitam tumbuk, kicap dan air.

Kacau dan renihkan sehingga pekat sedikit.  Hidangkan segera.

1 Comment

Filed under Main Dish, Offal

Pasta Tom Yam

12112008001

 Pasta Tomyam dengan Ikan Salmon

Ini bukanlah tomyam yang “authentic” sebab selain dari kiub tomyam, Mak Long tak ada bahan wajib untuk tomyam seperti daun ketumbar dan daun limau purut. Tapi Mak Long buatlah juga sebab dah teringin nak makan tomyam.

Bahan-bahannya

75 g pasta spaghetti (di patah dua)

1 biji bawang besar (dikupas dan potong baji)

1 biji lobak merah (dikupas dan potong nipis)

3 helai daun kobis (basuh dan hiris nipis-nipis)

3 tangkai batang celery

2 batang serai dititik

3 biji cili padi dititik

1 ketul stok kiub Tomyam Maggi

1 potong filet ikan salmon (dipotong kiub)

campuran makanan laut (sotong, udang)

Hidangan 2 orang

Didihkan air dalam periuk  dan masukkan kiub tomyam. Masukkan karot, bawang besar, serai, cili dan spaghetti. Apabila spaghetti kembang, masukkan kobis, ikan dan makanan laut. Didihkan 3-4 mint lagi.

Rasa garamnya. Hidangkan segera.

Leave a comment

Filed under Soup