Category Archives: Fish

Sambal ikan kembung dengan ulam-ulaman

IMAG0373 IMAG0374

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan kembung yang sudah masak – disiat-siat

4 biji cili merah

3 biji cili padi (boleh tambah lagi kalau suka)

belacan sebesar jempol dibakar (Maklong goreng je)

limau nipis atau limau kasturi (Maklong guna lemon)

daun ketumbar sebagai hiasan

Simply tumbuk cili dengan belacan sampai lumat kemudian perahkan limau. Hidang dengan hiasan daun ketumbar. Maklong hidang bersama kacang bendi celur, tomato ceri dan kacang panjang.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Fish

Siakap Kukus Permintaan Atuk Abah

Siakap Kukus

Dari minggu lepas lagi Atuk Abah tak lalu makan. MakLong masak macam-macam semua tak lalu ditekaknya. Oleh kerana Atuk Abah mengidap Sindrom X (darah tinggi, kencing manis, lemah jantung dan sahabat-sahabatnya), maka ini sangat menganggu kesihatannya. Bila dah terlalu lapar, biasanya Atuk Abah bantai sepaket mee Maggi. (What! Maggi mee?! Tapi kan bla bla bla… ok lets not even go there..).

Anyway semalam Atuk Abah ajak Maklong pergi pasar untuk shopping, katanya “mana tahu nampak apa-apa yang berkenan dihati”.  Lepas satu satu gerai dilalui, tak ada yang berkenan sehinggalah dia ternampak beberapa ekor ikan siakap segar. Dia minta dua ekor. “Kukus!”, dia perintah Maklong sambil berpesan supaya dimasukkan serai dan halia. Actually dia suruh Maklong bubuh gula sikit supaya terasa manisnya. Tapi dek kerana sindrom Xnya Maklong abaikan part tu. Maklong teringat kat rumah ada lagi sebiji lemon. Kalau Maklong guna lemon rasa manis dan masam tu ada sekali all-in-one.

Sampai di rumah, Maklong cuba olahkan siakap tu menurut kemahuannya. Alhamdulillah, berselera dia makan. Dia suka kuahnya dan banyak juga ikan itu dimakannya. Dia tak komen pun pasal ketiadaan gula. Cuma omelnya, serai tu lain kali  jangan dihiris halus  cukup sekadar di ketuk sahaja kerana susah dia nak mengunyah di celah gigi-giginya yang mula ompong. Yelah, Maklong hiris halus kerana nak make sure rasa serai masuk dalam ikan, tak teringat pulak dia susah nak kunyah. Alah Maklong ni macamlah baru semalam gigi Atuk Abah tu ompong. Takpe lah next time MakLong cuba ingat.

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap dikelar

1 biji bawang besar – di hiris bulat

2 ulas bawang putih – diketuk dan dicincang halus

1 inci halia dihiris memanjang seperti batang mancis

1 batang serai dihiris halus atau nak ketuk sahaja pun boleh

5 biji cili padi diketuk hingga pecah

1 biji lada merah di belah memanjang

1 sudu kicap cair (Maklong guna kicap kikkoman)

1 sudu kecil minyak bijan

jus dari setengah biji lemon

beberapa titik sos ikan

1 sudu minyak masak

sedikit daun parsli buat hiasan

Caranya:

Ikan dibasuh bersih. Campurkan sos ikan, kicap cair, minyak bijan, cili padi, separuh daripada bawang putih dan jus lemon. Rasa dan imbangkan masin, masam dan manisnya. Lumurkan pada ikan dan perap sebentar. Letakkan ikan dalam bekas pengukus bersama sos perapan. Apabila dikukus, sos ini nanti akan bercampur dengan air ikan dan menjadi kuah yang sedap. Taburkan separuh dari hirisan halia, semua serai dan lada merah. Kukus hingga masak. Panaskan sesudu minyak masak hingga meruap. Tumiskan bawang putih dan halia serta bawang besar. Apabila kekuningan dan naik bau, curahkan minyak panas berserta  bawang dan halia ke atas ikan kukusan tadi. Hiaskan dengan daun parsli. Hidangkan panas-panas.

2 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Fish

Kerabu Ikan Kembung Thai-Style

Kerabu Ikan Kembung

Masa musim Tahun Baru Cina baru ni Mak Long beli 2 kilo ikan kembung dipasar. Lepas tu jenuh lah Maklong nak menghabiskannya dan sampai kehabisan idea nak mengolahnya. Atuk Abah pulak sampai dah jemu tengok ikan kembung. Asyik-asyik ikan kembung. Kerabu ni Maklong dah buat minggu lepas tapi baru nak blog hari ini. Dah lama Maklong tak buat kerabu ikan. Kalau di UK dulu Maklong gunakan ikan mackerel salai (smoked mackerel). Kerabu ni sebenarnya terhasil dari lebihan pindang ikan kembung yang Maklong buat pada hari sebelumnya. Kalau nak buat guna ikan kembung fresh bolehlah bakar dulu atau goreng dulu ikan tersebut. Resepi lebih kurang seperti smoked mackerel salad yang Maklong pernah buat dulu.

Bahannya:

2 ekor ikan kembong yang telah dimasak diambil isinya sahaja dan disiat-siat

1 biji bawang besar dihiris nipis dan dileraikan

1 biji tomato dihiris nipis

1 batang serai dihiris nipis bulat-bulat

2 pokok daun ketumbar dimayang halus

sedikit parutan kulit lemon

Untuk sosnya:

5 biji cili padi dicincang halus atau ditumbuk

1 sudu sos ikan

1 sudu besar jus lemon

2 sudu minyak zaitun

1 sdk minyak bijan

Masukkan kesemuanya bahan kecuali bahan sos kedalam sebuah mangkuk dan gaulkan rata. Campurkan kesemua bahan sos kedalam mangkuk kecil dan pukul hingga sebati. Rasa terlebih dahulu. Tambahkan sos ikan atau jus lemon sekiranya perlu. Curahkan sos kedalam mangkuk besar tadi dan  gaulkan sehingga rata.

1 Comment

Filed under Diabetic-friendly, Fish

This time I’ll let the pics do the talking

The ingredients:

1 bowl of cooked quinoa

1 heart of gem lettuce

2 tomatoes

half a red onion

Chop the vegetables and add to the quinoa then add flaked smoked mackerel

2 tsp of soy sauce, 2 tsp fish sauce, 1 tsp sesame oil, 4 tsp olive oil

3 thai birds eye chillies finely chopped

Add 2 tsp of lemon juice to the chillies, oils and sauces and mix well

The result:

The finished salad mixed with the dressing. Enjoy!

 

Leave a comment

Filed under Fish, Main Dish

Tuna in soy sauce

This is a really nice way to have tuna. Its my husband’s favorite. He asks for every time we have tuna in stock.

Ingredients:

2 pieces tuna steak

2 small potatoes (peeled and sliced)

1 onion (peeled and sliced)

1 clove garlic (crushed)

1 inch ginger (julienned)

3 green bird eye chillies crushed using the side of your knife

1 stick cinnamon

1 tsp mild curry mix

2 tbsp soy sauce

1 tbsp oyster sauce

hot boiling water

3 tbsp groundnut oil

Serves 2

Heat the groundnut oil in a frying pan. Fry the potatoes in a single layer and turn after a couple minutes. Lift into a dish. Next sear the tuna steaks a couple of  minutes each side.  Lift the steaks into a dish. Next fry the garlic, ginger and the onion. Add the cinnamon stick and chillies. Add the curry mix and stir. Then add the tuna steaks and potatoes. Stir well. Add the boiling water, soy sauce and oyster sauce.

Served w quinoa and stir fry vegetables.

Leave a comment

Filed under Fish, Main Dish

Green salad with jerusalem artichoke and salmon

Ingredients:

2 salmon pieces

4 jerusalem artichokes

1 gem lettuce

1 salad tomato

1 tbsp pine nuts

1 tbsp groundnut oil

For the dressing:

juice of 1 lemon

3 tbsp of groundnut oil

1 red chilli finely chopped

1 tbsp dark soy sauce

1 tbsp sesame oil

2 tsp fish sauce

Serves 2

Start by making the dressing. Put all the ingredients in a bowl and mix well. Boil the jerusalem artichoke for 15 minutes. Heat the groundnut oil in a frying pan. Place the salmon pieces skin side down. Fry for 2 minute then cover for 8 minutes. Meanwhile drain the jerusalem artichokes and peel the skin.

Then chop them. Peel the gem lettuce leaves, wash them and dry. Chop them roughly. Wash and dry the tomato and chop into wedges. When the salmon is done, peel off the skin and flake the flesh. Arrange the artichokes, leaves and tomato wedges in the salad bowl. Then scatter the salmon flakes and followed by a sprinkling of the pine nuts. Drizzle over the dressing and serve.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Fish, Main Dish

Spicy Thai-Style Quinoa, Smoked Mackerel and Mushroom Salad

Inspired by a recipe in JustBento.com. Quinoa is very good for diabetics due to its low carbohydrate and high protein content.

Ingredients:

1 cup Quinoa

2 cups water

1 cube of chicken stock

100 gm white closed cap mushrooms (sliced)

1 clove garlic (crushed)

1 dsp groundnut oil

4 pieces of  smoked mackerel

2 stalks lemon grass (finely chopped)

2 red hot bird eye chilles (finely chopped)

2 green chillies (finely chopped)

1 red chilli pepper (finely chopped)

a small bunch coriander leaves (finely chopped)

For the dressing

juice of 1 lemon ( about 2 tbsp)

4 tbsp groundnut oil

2 tbsp nampla

1 tbsp dark soy sauce

Serves 4

First start with the Quinoa. Soak the quinoa in water for half an water.  Then pour off the soaking water and wash the quinoa through a fine sieve under running water.  Then put the quinoa, 2 cups of water and the chicken cube in a saucepan. Bring to boil  uncovered and then continue boiling for 10-15 minutes until most of the water have been absorbed. Put the lid on, turn off the heat and leave for 5 minutes. Turn out the the quinoa into a bowl and leave to cool.

Meanwhile,  mix all the dressing ingredients and add the lemongrass and all the chillies. Stir well. Season and taste. Next, remove the skin off the smoked mackerel and flake the flesh into bite-sized pieces. Heat the  oil in a frying pan and add the garlic. Once fragrant, add the mushroom. Cook gently until mushroom softens. Take it off the heat.

Now combine the quinoa, mushroom, smoked mackerels and the dressing. Mix well. Taste again. Lastly add the coriander leaves.

ready to serve.

5 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Fish