Category Archives: Diabetic-friendly

Ayam Panggang Mudah

Simple Roast Chicken

Dah lama Maklong tak masak ayam panggang. Dah macam-macam cara yang Maklong gunakan untuk panggang ayam. Kali ni Maklong buat yang simple je. Maklong hanya bersihkan ayam kemudian keringkan dengan paper towel. Lepas tu Maklong ikat kaki ayam supaya tak terkangkang sangat. Masukkan separuh biji lemon ke dalam perut ayam. Tabur garam, rempah Cajun, pepper dan parutan kulit lemon. Maklong panggang dalam suhu 35oF selama sejam.

 

5 Comments

Filed under Chicken, Diabetic-friendly, Main Dish

Homemade Mayonnaise

Homemade MayonnaiseMaklong selalu menghadapi kesukaran dalam mencari mayonnaise yang sesuai untuk diabetes. Ini kerana kebanyakan mayonnaise yang terdapat dipasaran adalah terlalu manis. Semalam Paklong decide nak buat mayonnaise sendiri. Katanya dulu semasa bujang dia selalu tolong ibunya buat mayonnaise. Maklong pernah juga buat mayonnaise sendiri tapi hasilnya kurang memuaskan. Oleh kerana mayonnaise tidak dimasak, untuk mendapatkan hasil yang benar-benar memuaskan;  bahan-bahan yang digunakan mestilah top notch. Telur mesti yang benar-benar segar. Maklong dapat petua: untuk memastikan telur segar, masukan telur tersebut ke dalam bekas kaca yang berisi air. Sekiranya telur tersebut tenggelam dan mendatar, maknanya ia cukup segar. Sekiranya tenggelam tapi menegak maknanya kesegarannya sudah kurang  dan kalau ia timbul maka ia sudah tidak segar. Selain dari itu cuka yang digunakan juga jangan yang terlalu tajam. Yang lepas-lepas, Maklong biasa guna distilled vinegar dan hasil tak berapa best. Kemudian minyak yang digunakan jangan yang ada bau atau yang sudah tengik. Maklong pernah gunakan extra virgin olive oil, harganya mahal tapi bila dah sampai rumah buka seal penutup botol, baunya tengik, emmm hampeh.

Alhamdulillah resepi yang digunakan kali ni mendatangkan hasil yang baik. Rasanya menghampiri Hellman’s Mayonnaise yang maklong selalu guna masa di UK. Paklong jumpa resepinya di Epicurious.com.

Bahan-bahannya:

Sebiji kuning telur yang besar

1 1/2 sudu teh jus lemon

1 sudu teh white wine vinegar (Maklong guna apple cider vinegar)

1/4 sudu teh Dijon mustard (Maklong guna English mustard jenis serbuk)

1/4 sudu teh garam atau mengikut rasa

sedikit black pepper (Maklong tambah tiada dalam resepi asal)

3/4 cawan minyak canola (Maklong guna all-purpose olive oil)

Masukkan kuning telur, jus lemon, vinegar, mustard dan garam dalam sebuah mangkuk yang agak sedang besarnya. Letakkan mangkuk diatas tuala lembap yang dilipat supaya ia tidak bergerak-gerak bila mula memukul nanti. Pukul semua bahan tadi sehingga kembang dan berwarna kuning cerah selama 30 minit.

Masukkan minyak setitik demi setitik sambil terus memukul setiap masa selama 4 minit. Selepas 4 minit apabila nampak mula mengental bolehlah mula tuangkan minyak secara halus sambil terus memukul tanpa henti. Apabila telah betul-betul kental, itu tanda mayones telah siap. Tutup dengan cling film dan simpan dalam peti ais. Oleh kerana mayones ini tiada bahan additive, ia tidak tahan lama. Gunakan dalam masa seminggu.

TIP:

Kadang-kadang apabila anda terlebih tuang minyak dan ini menyebabkan mayones pecah minyak. Pada peringkat ini anda pukul macamna pun ia takkan jadi. Sekiranya mayones anda pecah minyak, jangan risau. Ambil sebuah mangkuk lain dan mula semula dengan telur kuning yang baru. Pukul telur hingga kembang dan masukkan adunan yang pecah minyak tadi setitik demi setitik sambil terus memukul. Insya Allah anda akan dapat menyelamatkan mayones tersebut.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, sauce

Telur dan Kolesterol – Apa kata Dr. Hamid Arshat

Gambar ehsan Google

Gambar ehsan Google

Siapa ada terbaca komen Dr Hamid Arshat mengenai telur dan kolesterol dalam Facebook baru-baru ini?

drhamidarshat

Maklong tertarik dengan komen beliau kerana selama ini pun Maklong menyokong pengambilan telur dalam pemakanan. Memang telur mengandungi kolesterol yang

tinggi  bagaimana pun ia tidak memberi kesan negatif kepada kadar kolesterol dalam tubuh. Sebaliknya telur membantu meningkatkan HDL (good cholesterol) dan merendahkan LDL (bad cholesterol) (2010, 2006). Kajian terkini juga menunjukkan yang telur tidak menyebabkan penyakit jantung. (2013)

Selain dari itu, telur sangat kaya dengan antioksidan lutein dan zeaxanthine. Kedua-dua antioksidan ini sangat penting dalam pemuliharaan mata (kajian 2005, 2002).  Ironisnya, masih ramai pengamal perubatan yang menasihatkan supaya kurangkan makan telur, kalau boleh pun ambik yang putihnya sahaja. Alangkah ruginya! Sedangkan kuning telurlah  yang mengandungi lutein dan zeaxanthine.

Allah jadikan telur sebagai satu sumber makanan semulajadi yang paling lengkap. Ia mengandungi blok binaan yang sempurna untuk pertumbuhan dan pembesaran seekor anak ayam.  Sebiji telur mengandungi protein tinggi dengan 9 jenis asid amino, vitamin (antaranya vitamin A, B2, B5, B12, D3), zat mineral (seperti zat besi, fosforus, sulphur dan selenium) dan lemak yang baik.  Telur juga mengandungi  zat choline yang sangat baik untuk otak. Di saat harga barangan meningkat naik ekoran kenaikan harga minyak, telur adalah makanan paling berzat dan paling berkhasiat yang mampu dibeli oleh segenap lapisan masyarakat. Ia bukan sahaja  murah dan sangat mengenyangkan malah ia juga mudah diolah  dalam berbagai jenis masakan dan hidangan. Nak tahu satu berita baik tak? Telur juga boleh membantu menurunkan berat badan. Betull! Kajian ini ada buktinya.

TAPI – Sekiranya anda obes atau anda mengidap sakit jantung, darah tinggi atau kencing manis, jangan salahkan telur yang anda makan. Perhatikan makanan lain yang anda makan bersama telur atau ingredient lain yang dimasak bersama telur. Jika terdapat gula atau karbohidrat, maka itulah suspek utama yang perlu dipersalahkan dan dihindarkan.

So apa lagi? Tak perlu takut makan telur kecuali anda memang alergik pada telur.

Psst! Maklong dulu kan masa kecil pernah memasuki pertandingan yang memerlukan kekuatan seni suara. Atuk mak kata kalau nak suara elok makan telur ayam kampong mentah. Ambil telur yang betul-betul fresh, bersihkan kemudian tebuk dua lubang di hujung dan pangkal. Tutupkan satu lubang dengan jari dan letakkan lubang satu lagi ke mulut. Nganga luas-luas, lepaskan jari dan sedut isi telur dan terus telan. Maklong  amalkan setiap hari sehingga hari pertandingan. Betul atau tidak petua ni, Maklong berhasil menjadi johan hehehe.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Tips

Insulin juice

I’ve heard that there appears to be a preparation for insulin-like juice which you can consume orally to lower your you blood sugar level. However, if you hate vegetables then it’ll be a challenge for you to take it. I found this in Facebook. If you’re afraid of needles, maybe you can check this out.

insulin juice

Okay, siapa nak cuba? Menarik ni! Jus yang dapat menurunkan kadar gula dalam darah.

Resipinya:

1 biji epal hijau
1/2 biji peria
1/2 biji timun
2 btg seleri
1/4 lemon

Diminum setiap hari.

Siapa yang dah cuba, kongsikan kesannya kat sini. Maklong belum cuba lagi. Esok nak cari bahan-bahannya.

3 Comments

Filed under Breakfast, Diabetic-friendly, Uncategorized

Sambal ikan kembung dengan ulam-ulaman

IMAG0373 IMAG0374

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan kembung yang sudah masak – disiat-siat

4 biji cili merah

3 biji cili padi (boleh tambah lagi kalau suka)

belacan sebesar jempol dibakar (Maklong goreng je)

limau nipis atau limau kasturi (Maklong guna lemon)

daun ketumbar sebagai hiasan

Simply tumbuk cili dengan belacan sampai lumat kemudian perahkan limau. Hidang dengan hiasan daun ketumbar. Maklong hidang bersama kacang bendi celur, tomato ceri dan kacang panjang.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Fish

Siakap Kukus Permintaan Atuk Abah

Siakap Kukus

Dari minggu lepas lagi Atuk Abah tak lalu makan. MakLong masak macam-macam semua tak lalu ditekaknya. Oleh kerana Atuk Abah mengidap Sindrom X (darah tinggi, kencing manis, lemah jantung dan sahabat-sahabatnya), maka ini sangat menganggu kesihatannya. Bila dah terlalu lapar, biasanya Atuk Abah bantai sepaket mee Maggi. (What! Maggi mee?! Tapi kan bla bla bla… ok lets not even go there..).

Anyway semalam Atuk Abah ajak Maklong pergi pasar untuk shopping, katanya “mana tahu nampak apa-apa yang berkenan dihati”.  Lepas satu satu gerai dilalui, tak ada yang berkenan sehinggalah dia ternampak beberapa ekor ikan siakap segar. Dia minta dua ekor. “Kukus!”, dia perintah Maklong sambil berpesan supaya dimasukkan serai dan halia. Actually dia suruh Maklong bubuh gula sikit supaya terasa manisnya. Tapi dek kerana sindrom Xnya Maklong abaikan part tu. Maklong teringat kat rumah ada lagi sebiji lemon. Kalau Maklong guna lemon rasa manis dan masam tu ada sekali all-in-one.

Sampai di rumah, Maklong cuba olahkan siakap tu menurut kemahuannya. Alhamdulillah, berselera dia makan. Dia suka kuahnya dan banyak juga ikan itu dimakannya. Dia tak komen pun pasal ketiadaan gula. Cuma omelnya, serai tu lain kali  jangan dihiris halus  cukup sekadar di ketuk sahaja kerana susah dia nak mengunyah di celah gigi-giginya yang mula ompong. Yelah, Maklong hiris halus kerana nak make sure rasa serai masuk dalam ikan, tak teringat pulak dia susah nak kunyah. Alah Maklong ni macamlah baru semalam gigi Atuk Abah tu ompong. Takpe lah next time MakLong cuba ingat.

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap dikelar

1 biji bawang besar – di hiris bulat

2 ulas bawang putih – diketuk dan dicincang halus

1 inci halia dihiris memanjang seperti batang mancis

1 batang serai dihiris halus atau nak ketuk sahaja pun boleh

5 biji cili padi diketuk hingga pecah

1 biji lada merah di belah memanjang

1 sudu kicap cair (Maklong guna kicap kikkoman)

1 sudu kecil minyak bijan

jus dari setengah biji lemon

beberapa titik sos ikan

1 sudu minyak masak

sedikit daun parsli buat hiasan

Caranya:

Ikan dibasuh bersih. Campurkan sos ikan, kicap cair, minyak bijan, cili padi, separuh daripada bawang putih dan jus lemon. Rasa dan imbangkan masin, masam dan manisnya. Lumurkan pada ikan dan perap sebentar. Letakkan ikan dalam bekas pengukus bersama sos perapan. Apabila dikukus, sos ini nanti akan bercampur dengan air ikan dan menjadi kuah yang sedap. Taburkan separuh dari hirisan halia, semua serai dan lada merah. Kukus hingga masak. Panaskan sesudu minyak masak hingga meruap. Tumiskan bawang putih dan halia serta bawang besar. Apabila kekuningan dan naik bau, curahkan minyak panas berserta  bawang dan halia ke atas ikan kukusan tadi. Hiaskan dengan daun parsli. Hidangkan panas-panas.

2 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Fish

Kerabu Ikan Kembung Thai-Style

Kerabu Ikan Kembung

Masa musim Tahun Baru Cina baru ni Mak Long beli 2 kilo ikan kembung dipasar. Lepas tu jenuh lah Maklong nak menghabiskannya dan sampai kehabisan idea nak mengolahnya. Atuk Abah pulak sampai dah jemu tengok ikan kembung. Asyik-asyik ikan kembung. Kerabu ni Maklong dah buat minggu lepas tapi baru nak blog hari ini. Dah lama Maklong tak buat kerabu ikan. Kalau di UK dulu Maklong gunakan ikan mackerel salai (smoked mackerel). Kerabu ni sebenarnya terhasil dari lebihan pindang ikan kembung yang Maklong buat pada hari sebelumnya. Kalau nak buat guna ikan kembung fresh bolehlah bakar dulu atau goreng dulu ikan tersebut. Resepi lebih kurang seperti smoked mackerel salad yang Maklong pernah buat dulu.

Bahannya:

2 ekor ikan kembong yang telah dimasak diambil isinya sahaja dan disiat-siat

1 biji bawang besar dihiris nipis dan dileraikan

1 biji tomato dihiris nipis

1 batang serai dihiris nipis bulat-bulat

2 pokok daun ketumbar dimayang halus

sedikit parutan kulit lemon

Untuk sosnya:

5 biji cili padi dicincang halus atau ditumbuk

1 sudu sos ikan

1 sudu besar jus lemon

2 sudu minyak zaitun

1 sdk minyak bijan

Masukkan kesemuanya bahan kecuali bahan sos kedalam sebuah mangkuk dan gaulkan rata. Campurkan kesemua bahan sos kedalam mangkuk kecil dan pukul hingga sebati. Rasa terlebih dahulu. Tambahkan sos ikan atau jus lemon sekiranya perlu. Curahkan sos kedalam mangkuk besar tadi dan  gaulkan sehingga rata.

1 Comment

Filed under Diabetic-friendly, Fish