Category Archives: Uncategorized

Insulin juice

I’ve heard that there appears to be a preparation for insulin-like juice which you can consume orally to lower your you blood sugar level. However, if you hate vegetables then it’ll be a challenge for you to take it. I found this in Facebook. If you’re afraid of needles, maybe you can check this out.

insulin juice

Okay, siapa nak cuba? Menarik ni! Jus yang dapat menurunkan kadar gula dalam darah.

Resipinya:

1 biji epal hijau
1/2 biji peria
1/2 biji timun
2 btg seleri
1/4 lemon

Diminum setiap hari.

Siapa yang dah cuba, kongsikan kesannya kat sini. Maklong belum cuba lagi. Esok nak cari bahan-bahannya.

Advertisements

3 Comments

Filed under Breakfast, Diabetic-friendly, Uncategorized

Stevia: Berita baik untuk diabetes

Sebelum ni Mak Long pernah bercakap tentang Splenda sebagai pengganti gula dalam makanan. Hari ini Mak Long nak bercerita teng stevia pulak. Berbanding Splenda, stevia lebih mudah didapati di Malaysia. Bagaimana pun Mak Long masih belum berpengalaman lagi dalam masakan Mak Long, jadi jom kita teroka sama-sama.

Kembang stevia rebaudiana - ihsan Wikipedia

Stevia berasal dari sejenis herba bernama Stevia rebaudiana yang juga dikenali sebagai sugarleaf/sweetleaf atau daun manis. Ekstrak steviol glycoside  yang didapati dari tumbuhan ini mengandungi kemanisan 300 kali lebih tinggi dari gula. Oleh kerana stevia tidak memberi kesan negatif terhadap kadar gula dalam darah, ia sangat sesuai untuk pengidap diabetes. Stevia kini menjadi semakin popular di kalangan pengamal diet rendah karbohidrat.

Malaysia kini adalah salah sebuah negara yang sudah mengusahakan stevia sebagai tumbuhan makanan.  Sebagai pemanis stevia tidak mempunyai rasa pahit yang biasa terdapat dalam bahan pemanis lain seperti saccharin atau cyclamate. Selain pemanis seperti Equal stevia, Mak Long dapati banyak juga produk berunsurkan stevia yang kini terdapat di pasaran Malaysia.  Ini termasuklah sirap kordial yang telah dimaniskan dengan stevia seperti produk Stevia Sweet. Ini cukup baik untuk pengidap diabetes terutama di saat menghampiri hari raya.

Setakat ini Mak Long sudah pernah menggunakan stevia  untuk memperisakan masakan bagi menggantikan gula tapi Mak Long masih lagi mencari cara untuk menggunakan stevia untuk membuat kuih-muih. Sesiapa yang berpengalaman dan pernah menggunakan stevia dalam pembuatan kuih-muih harap dapat dikongsikan disini untuk kebaikkan bersama ya..

 

22 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Uncategorized

Pucuk ubi masak lemak dengan tempeh…tapi kureng sikit…

 Semalam Mak long berbuka dengan pucuk ubi masak lemak tempe. Sejak menetap di kampung ni baru sekarang Maklong dapat makan makanan kegemaran Mak Long ini. Tapi Mak Long kureng puas hati sebab kelapa parut yang Mak long gunakan tak banyak santannya jadi santannya agak cair sedangkan Mak long suka santan pekat untuk masakan ini. Biasanya MakLong gunakan tempe yang agak tua dan sedikit kering yang MakLong akan cincang halus dan rebus dengan bumbunya sampai betul-betul lembut. Tempe tua memberikan flavor yang cukup istimewa dalam masakan ini. Kalau masak pucuk ubi macam ni Maklong boleh ratah sayur sampai habis seperiuk..  Walau tak berapa menjadi, masih tetap sedap di lidah MakLong yang dah lama merinduinya..

Haha tak  payah resipilah ye.. Nanti bila dah buat yang betul kau baru MakLOng sharekan resipinya

Selamat berbuka..

 

 

10 Comments

Filed under Uncategorized

I’m Posting every week in 2011!

I’ve decided I want to blog more this year.  Last year I had only one pathetic post. This year I hope to be posting on this blog at least once  a week for all of 2011.

I know it won’t be easy, but it might be fun, inspiring, awesome and wonderful. Therefore I’m promising to make use of The DailyPost, and the community of other bloggers with similar goals, to help me along the way, including asking for help when I need it and encouraging others when I can.

If you already read my blog, I hope you’ll encourage me with comments and likes, and good will along the way.

Thank you for reading.

 

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Jom Gegar Blog

Salam Sejahtera semua

http://www.benashaari.com/2011/01/pengumpulan-bermula-jom-gegar-blog.html

Mak Long selalu jugak singgah blog Ben Ashaari ni. Dan pagi ni Mak Long nampak Ben buka segmen baru bertajuk Joom Gegar Blog. Jadi Mak Long tak nak ketinggalan kali ni.

Jom singgah blog Ben.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Laksa Johor Perantau

dsc00335

 

Laksa Johor Perantau

This is my modified version of Laksa Johor. It is not quite as authentic as it would be if I had all the right ingredients but as they say “Tak ada buluh akar pun berguna”. You make do with whatever ingredient you have.

8 Comments

Filed under Uncategorized

Pancake with canned pilchards

 

black-park-027

We had some leftover cooked canned pilchards in the larder and what better way than to finish them with pancakes.

Pak Long made the batter using 1 mug of flour and I mug of milk, 1 egg and a pinch of salt and a tablespooon of melted butter all whisked together into a smooth batter. I made the pancakes and it was on the table in less than 20 minutes. Bon apetit.

Leave a comment

Filed under Breakfast, Uncategorized